IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ спад на индустриалното производство във Франция

Причината са по-слаби резултати на производството в миннодобивния сектор, в енергетиката и в комуналните услуги

15:12 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френското индустриално производство се понижи изненадващо през март, парирайки част от добрия растеж през предишния месец, отразявайки солидно намаляване на производството в миннодобивния сектор, в енергетиката и в комуналните услуги, показва доклад на официалната статистика INSEE, цитиран от Ройтерс.

Индустриалното производство във втората по сила икономика на еврозоната се понижава през март с 0,4% спрямо февруари, когато нарасна с 1,1% (слаба низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 1,2%) при средна прогноза на интервюирани от Ройтерс анализатори за повишение с 0,4 на сто.

Най-важната причина за слабите данни през март е силното понижение с 3,3% на енергийното и на минно-добивно производство, както и в строителството с 2,7%.

В същото време промишленото производство се повиши анемично с 0,1% след спад с 0,5% месец по-рано, докато очакванията на инвеститори и анализатори бяха за доста по-здраво повишение с 0,9 на сто.

На годишна база растежът на френското индустриално производство се забави през март до 1,8% от 3,8% през февруари, докато промишленото производство нарасна с едва 0,4% след повишение с 2,3% месец по-рано.

За първите три месеца на годината индустриалното и промишленото производство се свиха съответно с 1,3% и с 1,8%, което е пореден сигнал за отслабване на добрия растеж на френската икономика в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още