IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не бърза да се включва в тренда за облекчаване на паричните условия

Пред централната банка на Китай има достатъчно място за допълнителни действия, които да подпомогнат икономиката, категоричен е гуверньорът И Ганг

09:49 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на централната банка на Китай И Ганг.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на централната банка на Китай И Ганг. Снимка: Ройтерс

Китай не бърза да се се включи в световния тренд на облекчаване на паричните условия, тъй като разполага с достатъчно алтернативи за стимулиране на икономиката и преобръщане на процеса на забавяне на растежа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на централната банка на най-силната азиатска икономика.

Въпреки наложените още през 2018 г. стимулиращи мерки Китай все още има много въпроси за разрешаване пред себе си по отношение на икономиката и негативното влияние, което ѝ оказва търговската война със САЩ. Анализатори очакват икономическият ръст на страната да се охлади допълнително през настоящото тримесечие до почти 30- годишното дъно от 6,2%, което беше достигнато в периода април-юни. 

Гуверньорът на централната банка на Китай (Китайска народна банка) И Ган заяви, че макроикономическите политики разполагат с достатъчно пространство за действие, особено в при фискалния и монетарен фронт.

„Но ние не бързаме да предприемаме мерки, подобни на взетите от централните банки в другите страни...като свиването на лихвените проценти или количествените политики за облекчаване“, посочи И Ган в изявление по случай 70-годишнината от основаването на Народна република Китай.

Китай понижи едногодишната лихва по кредитите за втори пореден месец в петък, тъй като банковият регулатор цели да намали разходите по заеми, за да подкрепи малкия бизнес, засегнат от търговските сътресения с Вашингтон.

Но този ход се оказа с много по-малък мащаб в сравнение с действията на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ), които разхлабиха политиката си в рамките на миналата седмица.

И Ган заяви, че пред централната банка има достатъчно място за допълнителни действия, които да подпомогнат икономиката на Китай. По неговите думи властите ще се стремят за поддържат една „нормална“ парична политика за колкото се може по-дълго време.

„Паричната политика на Китай ще запази своята разумна ориентация“, добави още управителят на централната банка.

По отношение на дълга Пекин ще заложи по-силно на фискалните стимули, за да се справи с текущата ситуация, отпускайки трилиони юани за намаляване на данъците и за специални облигации на местната власт за финансиране на инфраструктурни проекти.

Нин Дзиджъ, заместник-ръководител на държавния плановик на Китай, заяви пред журналисти, че страната ще засили мерките за стабилизиране на растежа, включително и ускоряването на изграждането на проекти и облекчаване на ограниченията при закупуването на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още