IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разхлабва ограниченията за банките при търговията с юани от 2015 г.

Промените ще заменят дневните тавани върху експозициите на банките в чуждестранна валута със седмични лимити

10:51 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай разхлабва ограниченията за банките при търговията с юани от 2015 г.

Китай разхлабва ограниченията за банките при търговията с юани от 2015 г. Стъпката е малка, но значителна по пътя към разхлабването на капиталовия контрол, отбелязва Ройтерс.

Промените ще заменят дневните тавани върху експозициите на банките в чуждестранна валута със седмични лимити. За пръв път се въвеждат единни стандарти за общите експозиции в чуждестранна валута, които банките могат да поддържат.

Държавната администрация за обмен на валута на Китай (State Administration of Foreign Exchange, или SAFE) публикува пакет от нови правила във вторник, с които опростява 14 вида регулации и издава нови разпоредби, с които се либерализират банковите практики при обмяната на валута.

Юанът поевтинява с 1,3% спрямо долара от началото на декември и е напът да изпрати годината със спад от 2,8% на фона на мечите нaстроения, които се очаква, че ще продължат и през 2015 г.

Считано от 1 януари 2015 г. SAFE ще проверява позициите на банките всяка седмица, с което им позволява да заемат къси позиции спрямо долара през този период. Банките обаче не трябва да интерпретират свободно новото правило.

„Въпреки че банките ще управляват своите позиции на седмична база, техните средни дневни позиции трябва да бъдат в съответствие с дефинициите на SAFE”, гласи съобщението на регулатора.

Въпреки че таваните за търгуване на долари на късо ще останат непроменени, SAFE издаде стандарти за общите валутни позиции на банките. Първоначално трезорите трябваше да кандидатстват за квоти самостоятелно.

Всички банки с валутен бизнес за по-малко от 100 млн. долара през предходната година ще могат да формират общи позиции за 50 млн. долара средно на ден в период на една седмица. Максимумът, който ще могат да търгуват на късо, е 3 млн. долара.

Тези със стойност на бизнеса между 100 млн. и 1 млрд. долара ще поддържат позиции за 300 млн. долара и ще търгуват на късо 5 млн. долара. Трезорите с над 1 млрд. долара могат да имат общи позиции за 1 млрд. долара и да търгуват 10 млн. долара на късо.

Правилата важат за чуждестранните банки с дейност в Китай. Чуждите банки, които имат повече от едно представителство в страната, трябва да посочат един клон, който да управлява позициите, гласят още изискванията на SAFE.

Новите правила улесняват процедурите по подаване на заявления за търговски статус на валутния пазар и облекчават изискванията за банките при обмяна на юани и чужда валута в техните капиталови резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още