IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка насърчава „зелени кредити“

Регулаторът ще подпомага търговските банки с евтини заеми за компании с политики за намаляване на емисиите

23:09 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китайската централна банка възнамерява да подпомогне сериозно благоприятното за климата преструктуриране на втората по големина икономика в света. Тя обяви предоставянето на евтини заеми за банки, които от своя страна ще подкрепят компаниите в преследването на целта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. По-конкретно централната банка иска да отпуска евтини заеми с лихва от 1,75% за една година за 60% от средствата, одобрени от кредиторите.

Тези заеми могат да се предоговорят за по-дълги срокове на погасяване на два пъти. За сравнение: Референтният лихвен процент за кредити с едногодишен срок в момента е 3,85 процента. Народната република е най-големият световен емитент на затоплящите Земята парникови газове. Световният шампион по износ обаче произвежда и голям брой стоки за други страни като САЩ и европейските нации. Китай възнамерява да достигне пикови емисии на CO2 до 2030 г. и да бъде климатично неутрален до 2060 г.

Президентът на Китай Си Дзинпин не присъства лично на Световната среща за климата в Глазгоу и отнесе сериозна критика за решението си. Преди срещата на ООН Китай повтори предишните си цели, които също срещнаха критики. САЩ например заявиха, че страната може да направи повече. Според собствените си изявления Китай все още има много работа по отношение на опазването на климата. Въпреки че има някои подобрения, ще бъде трудно да се постигнат целите, които си е поставил Пекин, призна Държавният съвет на Народната република, цитиран от държавната информационна агенция Xinhua.

„Опазването на екосистемата и климата все още има да извърви дълъг път“, се казва в позиция на Държавният съвет. Според него Народната република си е поставила допълнителни цели, включително по отношение на чистотата на въздуха и водата. Делът на водата с добро качество в крайбрежните райони трябва да нарасне до 79 процента, а делът на силно замърсената вода - да намалее почти до нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още