IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай влива ликвидност в банките заради Evergrande

Пекин иска да успокои пазарите, които се опасяват, че ситуацията със строителната компания ще прерасне в криза от мащаба на тази с Lehman Brothers

09:59 | 22.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка увеличи брутното вливане на краткосрочни парични средства във финансовата система заради загрижеността за дълговата криза в China Evergrande Group, която разтърси световните пазари.

Народната банка на Китай изля 120 млрд. юана (18,6 млрд. долара) в банковата система чрез споразумения за обратно изкупуване, което води до нетна инжекция от 90 млрд. юана. Това съответства на сумата, отпусната в петък, и е малко под тази, отпусната в събота, съобщава Bloomberg.

Настроенията се подобриха, след като звеното за имоти в континентален Китай на Evergrande заяви, че планира да изплати лихвите по местните облигации в четвъртък.

„Нетната инжекция на PBOC вероятно е насочена към успокояване на нервите, тъй като пазарът се тревожи за Evergrande“, казва Юджийн Леу, старши стратег по лихви в DBS Bank Ltd., Сингапур. „Въпреки че целта може да бъде да се въдвори дисциплина, има и необходимост от предотвратяване разпространението на кризата в реалната икономика или в други сектори“, допълва анализаторът.

Необходимостта от успокояване на тревогите на пазара се налага на фона на срива на китайските акции по света през последните дни заради загрижеността около дълговете на Evergrande. Базовият индекс CSI 300 спадна с 1,9% в сряда, след като индексът Hang Seng China Enterprises – бенчмарк на китайските акции, търгувани в Хонконг, се понижи най-силно от два месеца в понеделник.

Загубите се натрупаха дори когато анализаторите от Уолстрийт се опитаха да уверят инвеститорите, че Evergrande няма да стане вторият Lehman.

Касовите операции на Китай са насочени към постигане на баланс между стимулиране на растежа, накърнен от новите вирусни огнища, и по-строгите регулации, като същевременно се предотвратява балон при активите. Властите са склонни да разхлабят контрола си върху ликвидността към края на тримесечието поради увеличеното търсене на парични средства от банките заради регулаторните проверки.

Кредиторите също трябва да съберат повече средства преди едноседмичната ваканция в началото на октомври.

Настъпи „облекчение, че е налице прилична нетна ликвидност, макар че част от нея ще е необходима за регулаторните проверки в края на тримесечието“, казва Митул Котеча, главен стратег за развиващите се пазари в Азия и Европа в TD Securities в Сингапур. „Това показва желание за поддържане на стабилна ликвидност“, допълва той.

Несигурността относно начина, по който финансовите проблеми на най-големия предприемач в Китай с дългове за 300 млрд. долара ще бъдат решени, се увеличава, тъй като властите се въздържаха да предоставят каквито и да било публични уверения за държавна подкрепа.

Забавянето на китайската икономика усложнява тревогите на пазарите. Все пак много анализатори - включително тези от Citigroup Inc., Barclays Plc и UBS Group AG, казват, че кризата в Evergrande няма вероятност да се превърне в китайска версия на срива на Lehman.

Увеличаването на ликвидността обаче няма да бъде достатъчно, за да се реши кризата в Евергранде сама по себе си, казва Дин Шуан, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc в Хонконг.

„Това, което пазарът се надява правителството да направи, е да излезе с план, който да помогне на компанията да се преструктурира и рефинансира по безпроблемен начин“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още