Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайският брутен вътрешен продукт може да нарасне с до 9% през 2021 г.

Ако осредненият ръст на китайския БВП за 2020 г. и 2021 г. е около 5%, това би бил един „не лош резултат“, споделя политически съветник в Китайската народна банка

Китайският брутен вътрешен продукт може да нарасне с до 9% през 2021 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай може да нарасне с 8-9% през 2021 г., тъй като страната продължава да се възстановява от пандемията от COVID-19, заяви в петък Лю Шъдзин, политически съветник в Китайската народна банка.

Този темп на възстановяване не означава, че Китай се е върнал към периода на „висок растеж“, тъй като прогнозата се основава на ниската база от 2020 г., когато икономиката на страната се разшири с 2,3%, изтъква Лю, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

По-рано тази седмица анализаторите от британския кредитор HSBC прогнозираха, че китайската икономика ще нарасне с 8,5% през 2021 г., което ще остави страната начело на глобалното икономическо възстановяване от пандемията.

Ако осредненият ръст на китайския БВП за 2020 г. и 2021 г. е около 5%, това би бил един „не лош резултат“, посочва Лю, говорейки по време на видео конференция.

Работният правителствен доклад, който обикновено включва целта за растеж на БВП за годината, ще бъде публикуван на 5 март.

Миналогодишният доклад не включваше подобна цел заради несигурността, причинена от разпространението на коронавируса.

В началото на тази година гуверньорът на китайската централна банка И Ган заяви, че през 2021 г. страната ще даде приоритет на стабилността на паричната политика. Регулаторът ще използва различни инструменти, за да поддържа достатъчно висока ликвидност и да гарантира, че растежът на широката парична маса и общото социално финансиране съответства на номиналния икономически растеж.

Централната банка въведе набор от мерки, включително намаляване на лихвените проценти и съотношенията на резервите от началото на 2020 г., за да подкрепи засегнатата от вируса икономика.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор