IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Нашата отдаденост за ценова стабилност е непоклатима

Наясно сме, че покачващите се цени притесняват всички и взимаме тези опасения много сериозно, увери управителят на ЕЦБ

14:08 | 11.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Гражданите на еврозоната може да вярват, че отдадеността на Европейската централна банка (ЕЦБ) за постигането на ценова стабилност е непоклатима. Това заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на онлайн церемонията по встъпването в длъжност на новия управител на Бундесбанк Йоаким Нагел.

„Наясно сме, че покачващите се цени притесняват всички и взимаме тези опасения много сериозно“, заяви Лагард.

По думите й ценовата стабилност е била тази Северна звезда, която е помогнала на банката да се ориентира по време на силно турбулентни времена. „Преминали сме през периоди на твърде висока и на твърде ниска инфлация, глобалната икономика никога не стои неподвижна“, коментира управителят на ЕЦБ.

Тя цитира Гьоте, посочвайки, че „животът принадлежи на живите и който живее трябва да е подготвен за промени“.

Изказването на Лагард бе направено по време на онлайн церемонията по встъпването в длъжност на новия управител на Бундесбанк Йоаким Нагел. „Бундесбанк остана вярна на политиката си за поддържане на ценова стабилност, приветстваме Нагел като новия президент на Бундесбанк, очакваме с нетърпение да работим с теб, Йоаким“, каза Лагард, обръщайки се към Нагел.

Тази седмица управителите на едни от най-големите централни банки по света ще направят изказвания по различни теми. Разбира се, това неминуемо ще доведе и до раздвижване на финансовите пазари, които миналата седмица изцяло загърбиха коледния дух.

Едно от най-дългоочакваните събития е изслушването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл във вторник. В четвъртък ще бъде изслушана номинираната от американския президент Джо Байдън за заместник-управител на банката Лейл Брейнард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още