Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард призова за емитирането на съвместни корона облигации

Според французойката трябва да се обсъди и прибягването до инструментите на Европейския стабилизационен механизъм

Лагард призова за емитирането на съвместни корона облигации

Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард е предложила на министрите на финансите в еврозоната по време на видеоконференция да обмислят възможността за еднократна емисия за съвместен дълг или т.нар. „корона облогации“, чрез които да се подпомогне борбата с пандемията, информира Ройтерс.

Тя е заявила, че трябва сериозно да се помисли над този въпрос, както и над използването на инструментите на Европейския стабилизационен механизъм. На този етап Еврогрупата не е обсъждала обединяването на дълга.

Идеята на Лагард, независимо, че касае еднократна емисия, е изправена пред опозиция от Германия, Холандия и други страни от Северна Европа, които отдавна са против емитирането на общ дълг.

Още по темата

Това противопоставяне показва, че валутният блок от 19 държави все още е разделен по въпроса за споделяне на тежестта от кризата.

Лагард не е влязла в подробности относно размера на емисията или законния начин, по който може да бъде създадено такова вземане.

Междувременно финансовите министри на държавите от региона изразяват широка подкрепа за възможността стабилизационният фонд на еврозоната да отпусне предпазни кредитни линии на стойност около 2% от БВП на дадена държава членка, която се нуждае от допълнителна помощ.

Решение дали тази възможност да бъде използвана ще бъде взето от ръководителите на Европейския съюз в четвъртък.

Според участниците в дискусията Лагард счита идеята за прибягването до ЕСМ за добра „застрахователна полица“ - фраза, използвана и от председателя на Еврогрупата  Марио Сентено след видеоконференцията.

Но Лагард смята програмата на ЕЦБ за спешно изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро за по-гъвкав инструмент за успокояване на пазарите, при положение, че не е свързана с каквито и да било условия.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мозъчен тръст: Икономиката на Гърция може да се свие с до 10,5% през 2020 г.