Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Марио Драги: Икономическите рискове се влошават

ЕЦБ понижи прогнозите си за растежа на БВП и инфлацията

Марио Драги: Икономическите рискове се влошават

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви след днешното заседание на ЕЦБ, че рисковете за икономическия растеж в еврозоната се влошават, съобщава Bloomberg.

Драги коментира пред репортери, че докато рисковете все още са „в общи линии балансирани“, то движението е в посока надолу заради поредица от различни притеснения, сред които такива, свързани с геополитиката, търговския протекционизъм и пазарната волатилност. Тази значителна промяна в изказванията до сега на Марио Драги бе отразена в актуализираните икономически прогнози, в които се вижда понижаване на перспективите за инфлацията и растежа.

Още по темата

Драги каза, че входящите данни са "по-слаби от очакваното" и че "това може да предполага по-нисък темп на растеж". Той каза също така, че "основната сила на вътрешното търсене продължава да подкрепя разширяването на еврозоната".

ЕЦБ "е готова да коригира всичките си инструменти", за да постигне целта си за устойчива инфлация малко под 2% в средносрочен план, стана ясно още по време на днешното изявление на управителя на централната банка.

ЕЦБ понижи прогнозата си за ръста на БВП за 2018 г. в еврозоната с 0,1 процентни пункта до 1,9% и за 2020 г. - до 1,7%. Очакванията за следващата година също са занижение до 1,7% спрямо предишната прогноза за 1,8%.

По отношение на инфлацията очакванията са в съответствие със свиването на растежа на БВП – 1,8%.

Драги твърди, че докато растежът на инфлацията вероятно ще се понижи през следващите месеци, картината за основната инфлация изглеждаше по-стабилна.

Основна грижа на банкерите от ЕЦБ е Италия, чиято икономика от 2 трилиона долара се е свила през трите месеца до септември, засилвайки безпокойството около слабите банки в страната и високия държавен дълг, коментира Wall Street Journal. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще приключат през декември 2018 г. Същевременно Управителният съвет развива допълнително ориентира си за реинвестирането. По-специално, Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
14
 
2
преди 3 месеца
А, стига бе, като си пусна телевизора, банките ми казват че всичко е тип топ. Има нещо гнило.. Ама в Дания ли е, в България ли е... Не се знае..
Цените на имотите били достъпни, балон нямало, заплатите растяли, българина станал с още по висока покупателна способност,.... Цветя и рози... Марио Драги да не се е объркал нещо???
0
 
29
 
1
преди 3 месеца
А, стига бе, като си пусна телевизора, банките ми казват че всичко е тип топ. Има нещо гнило.. Ама в Дания ли е, в България ли е... Не се знае..
Цените на имотите били достъпни, балон нямало, заплатите растяли, българина станал с още по висока покупателна способност,.... Цветя и рози... Марио Драги да не се е объркал нещо???

Още от Новини
Фед обяви, че не очаква повишение на лихвените проценти през 2019 г.