IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Има логика в агресивното покачване на лихвите

По този начин служителите на регулаторите ще „настигнат“ своите икономики, споделя бившият гуверньор на АЦБ

22:09 | 15.06.22 г.
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Марк Карни. Снимка: Bloomberg L.P.

Според бившия гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни централните банки имат своите основания да повишат агресивно лихвените проценти, тъй като трябва да балансират между ограничаването на ценовия натиск и подкрепата на икономическото възстановяване.

„Централните банкери трябва да настигнат своите икономики. Те изоставаха от кривата и признаха това", заяви Карни в интервю за Bloomberg. 

Според него служителите на централните банки трябва да започнат да повишават ефективно лихвените проценти над инфлацията или поне над инфлационните очаквания.

„Ако изоставате много, има логика да действате по-агресивно“, добавя Карни, който беше наследен като управител на АЦБ от Андрю Бейли. Карни се оттегли като ръководител на регулатора през 2020 г. и сега заема поста заместник-председател в Brookfield Asset Management Inc.

Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) правилно е преценила количественото затягане и ще следи разширяването на „огромните“ спредове в периферията на еврозоната.

„Необичайна е ситуацията, при която отнемаш с една ръка, перспективно в случая с ЕЦБ, но в същото време се опитваш да подкрепиш функционирането на пазара и да даваш с другата ръка“, коментира още Карни.

Той добави, че Федералният резерв на САЩ би могъл „в крайна сметка“ да намери за необходимо да повиши лихвите до 4%, след като реагира бавно на инфлацията, докато икономиката на САЩ се възстановяваше от въздействието на пандемията от коронавирус.

В началото на седмицата стана ясно, че британската икономика неочаквано се е свила през април, увеличавайки опасенията за забавяне три дни преди АЦБ да вземе решение за лихвеното повишение.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,3% на месечна база през април, докато очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за среден ръст от 0,1%.

Финансовият министър Риши Сунак заяви, че страната не е единствената, която се бори с рекордна инфлация и с последиците от войната в Украйна. „Страните по света преминават през по-бавен растеж и Великобритания не е имунизирана срещу тези предизвикателства", каза той в свое изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още