Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ нарастват за пръв път от 4 месеца

Икономистите очакват ръстът на работните места да се забави през този месец

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ нарастват за пръв път от 4 месеца

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, се е повишил през миналата седмица за първи път от близо четири месеца, което предполага, че пазарът на труда се влошава на фона на ръста в новите случаи на COVID-19.

Броят на молбите за обезщетения при безработица се е увеличил до 1,416 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 18-и юли, от 1,307 милиона през предходната седмица, информира Ройтерс, позовавай се на  данни от Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Това беше първият седмичен ръст на показателя от седмицата, приключваща на 28-и март, когато молбите нараснаха до рекордните 6,867 милиона, тъй като „несъществени“ предприятия като ресторанти и фитнес зали бяха затворени с цел борба с разпространението на коронавируса.

Още по темата

Броят на заразените нарасна в цялата страна, което накара някои власти в тежко засегнатите региони на юг и запад да наложат повторни блокади.

Икономистите очакват ръстът на работните места да се забави през този месец, след като през юни скочи с рекордните 4,8 милиона. Заетостта през миналия месец бе повишена от правителствената програма за защита на работните места, предоставяща на предприятията заеми, които могат да бъдат частично опростени, ако се използват за заплати.

Търсенето показва признаци на повишаване, като продажбите на дребно се увеличават силно през май и юни, подкрепени от допълнителните правителствени бонуси за безработни от 600 долара на седмица.

Тази програма ще приключи на 31 юли. Някои щати ограничават седмичните обезщетения безработица до под 300 долара. Докладът от четвъртък показа, че повторно подадените искове, показващи броя на хората получаващи помощи повече от една седмица, са намалели до 16,197 милиона през седмицата, приключила на 11-и юли, от 17,304 милиона през предходната седмица.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното