IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Norges Bank: Все още има рискове за плана за прекратяване на паричната подкрепа

Насоките на Норвежката централна банка се придържат към повишаване на лихвения процент „през втората половина“ от 2021 г.

14:24 | 07.05.21 г.
<p>
	Гуверньорът на Норвежката централна банк Ойстен Олсен. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на Норвежката централна банк Ойстен Олсен. Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Норвежката централна банк (Norges Bank) Ойстен Олсен сигнализира, че продължават да са валидни редица рискове, които могат да повлияят на плановете за прекратяване на паричната подкрепа на фона на опасенията относно бавната ваксинационна компания в Европа.

„Съществува значителна несигурност по отношение на здравеопазването, нивата на заразяване и перспективите за ваксинацията“, изтъкна Олсен в интервю за Bloomberg.

Коментарът му е предшестван от очакваното решение на централната банка на Норвегия да остави непроменен основния си лихвен процент на нула процента.

Регулаторът сигнализира, че ще увеличи лихвените проценти по-късно тази година. 

Подобно на други страни, Норвегия чака ваксинационната кампания да напредне достатъчно, за да позволи на икономиката да се отвори напълно. Нейните планове в това отношение бяха помрачени от решението на властите да спрат ваксинацията с препарата на AstraZeneca Plc на фона на опасенията, свързани със случаите на тромбоза.

В четвъртък (6 май) Norges Bank смени тона по отношение на своите перспективи, премахвайки думата „съществен“ от оценката си за несигурността в близкото бъдеще. Според анализатори от Nordea Bank Abp, който е най-големият кредитор в скандинавския регион, покачването на лихвите може да започне още през септември.

За момента Олсен се стреми да омаловажи подобни спекулации.

Несигурността около времето за повишаване на лихвения процент от страна на централната банка съвпадна със значителните колебания в цената на кроната, която се превърна в най-волатилната валута в рамките на Г-10 през тази седмица.

Независимо дали Norges Bank ще повиши основния си лихвен процент през септември или декември, регулаторът остава най-оптимистичната централна банка в рамките на Г-10.

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още е силно ангажирана със своята програма за спешни стимули, като Riksbank, централната банка на съседна Швеция, сигнализира, че няма да се откаже от нулевото ниво на своя основен лихвен процент преди 2024 г.

Олсен заяви, че развитието на икономиката на Норвегия не налага нова прогноза в сравнение с очакванията през март. Той посочи, че въпреки прекъсванията норвежката програма за ваксините не е изправена пред значителни закъснения. В резултат на това официалните насоки на банката остават с фокус върху повишаване на лихвения процент „през втората половина“ от 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още