Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Норвегия одобри най-голямото лихвено увеличение от 20 години

С хода си централната банка надмина собствените си прогнози за нивото на основната лихва

Норвегия одобри най-голямото лихвено увеличение от 20 години

Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежката централна банка (Norges Bank) одобри увеличение на лихвите от 50 базисни пункта (б.п.) в четвъртък. Това е най-голямото повишение от 2002 г. насам и двойно по-високо от очакванията на икономистите. Освен това банката загатна, че планира повторно повишение през август в опит да овладее инфлацията, съобщи Ройтерс.

Комисията по парична политика към банката повиши лихвата от 0,75% до 1,25%, с което надмина собствената си прогноза от март за ръст до 1%.

Още по темата

От 20-те икономисти, анкетирани от медията, 14 бяха в очакване на ход в размер на 25 б.п., докато другите шест предвидиха 50 б.п.

"На база сегашните оценки на комисията относно перспективите и рисковете, лихвата най-вероятно ще бъде повишена допълнително до 1,5% през август", каза председателят на банката Ида Бах в свое изявление.

От финансовата институция прогнозират, че показателят може да достигне 3% до средата на 2023 г., докато предишните очаквания бяха за ниво от 2,5% до края на следващата година.

"Това подчертава колко стресирани са централните банки заради инфлацията", написа Торбьорн Исаксон, главен анализатор в Nordea Markets в Швеция в своя публикация в социалните мрежи.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка ще осигури подкрепа за фирмени заеми за износ