IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия рязко понижи лихвения процент в опит да стимулира икономиката

Страната продължава да се бори с последиците от тежкото земетресение и използва всички механизми за насърчаване на активността

09:15 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нова Зеландия рязко понижи лихвения процент в опит да стимулира икономиката

Централната банка на Нова Зеландия взе неочаквано решение за понижение на лихвения процент в страната. Основна причина за това са опитите за насърчаване на икономическата активност след опустошителното земетресение, което сполетя втория по големина град Крайстчърч, пише ВВС.

Решението на банката е да понижи основната лихва с половин процентен пункт до 2,5 на сто. Така ръководителите на институцията се надяват да смекчат икономическите последици от тежкото земетресение.

На 22 февруари Крайстчърч бе разтърсен от трус със сила 6,3 по скалата на Рихтер, което причини огромни щети. Очакванията на властите са, че ще са нужни поне 15 млрд. новозеландски долара (11 млрд. щатски долара) за отстраняване на проблемите.

Лихвеният процент в Нова Зеландия бе на ниво от 3% от април миналата година. Преди това той бе на рекордно ниските 2,5 на сто заради глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още