IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на криптовалути надхвърли 2 трлн. долара за първи път от три месеца

Той е подкрепен от повишаването на цената на биткойна

18:56 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Цената на биткойна надхвърли 48 хил. долара през уикенда, най-високото ниво от май насам, но ограничи ръстовете в понеделник, предава CNBC.

В събота дигиталната валута достигна 48 126,47 долара, най-високото ѝ ниво от 17 май насам, сочат данни на Coindesk. Днес обаче се търгува наниво от 47 263,35 долара.

Възстановяването на биткойна се случва след разпродажбите пред юни и юли, когато стойността му спадна под 30 хил. долара след рекордния връх от над 64 хил. долара през април.

Ръстът на биткойна повиши стойността на целия пазар на криптовалути над 2 трлн. долара в събота за първи път от средата на май, сочат данни на CoinMarketCap, която следи цените на дигиталните пари.

Крипто пазарът се натъкна на редица насрещни ветрове през това лято. Едно от най-големите предизвикателства беше възобновеното внимание от страна на регулаторите върху индустрията от властите в Китай, които принудиха затварянето на операциите по добиването на биткойни и преместването им другаде. Това беше една от основите причини за спада на цената на биткойна под нивото от 30 хил. долара.

В същото време американският Сенат прие големия инфраструктурен пакет миналата седмица без предложените поправки за отчитане на данъчното облагане на криптовалута с друга мярка, които забавиха одобрението му. Това беше възприето като удар за крипто общността, но някои анализатори го счетоха за израз, че американските власти приемат сериозно индустрията.

Нови лоши новини дойдоха този месец, след като хакери откраднаха 600 млн. долара в една от най-големите кражби на криптовалута в историята. Но при странен обрат на събитията хакерите в крайна сметка върнаха почти всички откраднати пари.

Това обаче сякаш не смущава биткойн „биковете“.

Виджар Айяр, ръководител на бизнес развитието в криптоборсата Luno, казва, че биткойн приближава нивата на съпротива между 48 хил. и 50 хил. евро.

Според него ако криптовалутата премине това ниво на съпротива, „определено има всички шансове да се върне на историческите си върхове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още