IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет икономически института снижиха драстично очакванията си за германската икономика

Прогнозата за растежа на Германия е понижена от 1,9% до 0,8% след заключението, че "политическите рискове са влошили допълнително световната икономическа среда"

13:50 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Група от водещи германски институти за икономически проучвания понижи днес прогнозата си за растежа на Германия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Те предупредиха, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, може да стане още по-лошо.

В съвместно комюнике петте института обявиха, че са преразгледали към понижение есенната си прогноза за растежа на най-голямата икономика в Европа от 1,9 процента до 0,8 процента след заключението, че "политическите рискове са влошили допълнително световната икономическа среда".

Новата оценка е в съответствие с публикуваната миналия месец прогноза на група от независими икономически съветници на германското правителство и е по-ниска от тази на самото правителство, предвиждащо растеж от 1 процент.

Петте института - берлинският DIW, мюнхенския Ifo, есенският RWI, IWH и IfW съобщиха в комюникето, че са стигнали до заключението на 29 март, "когато все още е изглеждало, че ще бъде избегнат Brexit без споразумение".

"Сега това стана по-малко вероятно, но все още е възможно", твърдят те. "Както и да е, ако има Brexit без споразумение, то икономическият растеж тази и следващата година е много вероятно да бъде значително по-нисък от посочения в тази прогноза".

В доклада се изтъква, че икономическият спад през втората половина на 2018 година в по-голяма степен "се е дължал на пречки пред промишленото производство", отколкото на политическите рискове.

Междувременно по-рано в четвъртък стана ясно, че германските заводски поръчки неочаквано са се сринали през февруари, давайки сигнал, че най-голямата икономика в Европа е далеч от преодоляването на болезнения спад в индустрията. 

Данните, който показват спад от 4,2% на поръчките на заводите, излизат само няколко седмици, след като централната банка на страната предупреди, че е малко вероятно да има обрат в икономиката в началото на годината. Министерство на икономиката помрачи още картината, заявявайки, че инерцията в индустрията ще продължи да бъде потисната през следващите месеци, особено поради липсата на външно търсене.

Ако продължаващата слабост в производството се пренесе и в други сектори, това би могло да подкопае доверието и икономическите перспективи в целия регион.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още