IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия преживява най-големия спад на поръчките от две години

Ако продължаващата слабост в производството се пренесе и в други сектори, това би могло да подкопае доверието и икономическите перспективи за региона

11:38 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските заводски поръчки неочаквано се сринаха през февруари, давайки сигнал, че най-голямата икономика в Европа е далеч от преодоляването на болезнения спад в индустрията, съобщава Bloomberg.

Данните, който показват спад от 4,2% на поръчките на заводите, излизат само няколко седмици, след като централната банка на страната предупреди, че е малко вероятно да има обрат в икономиката в началото на годината. Министерство на икономиката помрачи още картината в четвъртък, заявявайки, че инерцията в индустрията ще продължи да бъде потисната през следващите месеци, особено поради липсата на външно търсене.

Февруарското свиване в индустрията е най-голямото от две години насам, разминавайки се сериозно с очакванията на икономистите за повишение с 0,3%. Данните за януари бяха ревизирани в посока нагоре, но остават в червената зона със спад от 2,1% в резултат на отслабващото търсене в световен мащаб.

Освен това и компанните намаляват прогнозите си за 2019 г. заради забавянето.

Влошаващите се перспективи за промишления сектор са допълнителен предупредителен знак за централните банкери, които наблюдават икономиката на еврозоната, която се подкрепя основно от услугите през последните месеци.

Ако продължаващата слабост в производството се пренесе и в други сектори, това би могло да подкопае доверието и икономическите перспективи за региона.

Представителите на Европейската централна банка ще се срещнат през следващата седмица, за да направят оценка на текущата ситуация. При предишната им среща през март прогнозите за 2019 г. бяха понижени, а поетите ангажименти са за запазване на сегашните лихвени проценти за по-дълго време, както и за нови стимули за банките.

„Негативните данни за новите поръчки показват, че германската индустрия все още страда от проблеми, произтичащи от Brexit и несигурността в световен мащаб“, коментира Карстен Бжески, икономист от ING. 

От данните става ясно още, че външните поръчки са намалели с 6% през февруари, като от страните извън еврозоната спадът е от 7,9%, а от тези от еврозоната – от 2,9%. Вътрешните поръчки са по-малко с 1,6% спрямо предходния месец.

Водещи икономически институти в Германия са снижили прогнозите си за растежа за 2019 г. за най-голямата икономика в Европа до 0,8% при оценка за 1,9% преди това. Това са съобщили за Ройтерс двама източници, запознати с доклади, които предстои да бъдат публикувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още