IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация отбелязва по-голямо от очакваното забавяне през март

Потребителските цени достигнаха годишните 1,4%, като очакванията бяха за 1,6%

21:45 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Германия се е забавила повече от очакваното през март на фона на трайно по-ниския натиск от страна на потребителските цени в цялата еврозона.

Годишната хармонизирана инфлация в най-голямата европейска икономика е достигнала годишните 1,4%, като очакванията бяха за 1,6%, съобщава Bloomberg.

Данните за потребителските цени на 19-членната еврозона трябва да бъдат публикувани в понеделник, като очакванията са водещата стойност да остане стабилна на 1,5%. Базовата инфлация, която изключва влиянието на волатилни компоненти като енергия и храни, също вероятно ще остане на ниво от 1% - близо до средните си стойности през последното десетилетие.

И докато Европейската централна банка наскоро понижи прогнозите си за ръст на потребителските цени – отдалечавайки ги още от целта от малко под 2%, нейният председател Марио Драги заяви, че напредъкът по-скоро се е „забавил“, отколкото да излязъл извън строя.

По думите му пазарът на труда е основният двигател на потреблението и се е доказал като устойчив на забавянето.  

В момента Германия се радва на най-ниското ниво на безработица от обединението си насам. въпреки това според някои проучвания сътресенията в промишления сектор започват да се отразяват и на пазара на труда. Заетостта във фабриките се понижава за първи път от три години насам през този месец.

Въпреки това очакванията са безработицата да отбележи нов спад през март. Официалните данни се очакват в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още