IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се забави до 1,6% годишно

Индексът на производствените цени през септември пък се понижи с 1,8% на годишна база

09:24 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителската инфлация в Китай се забави до 1,6% годишно

Потребителската инфлация в Китай забавя своя годишен темп на растеж през септември. Според MarketWatch това би било повод за предоставянето на нови парични стимули от страна на централната банка.

Индексът на потребителските цени в Поднебесната империя се покачва с 1,6% на годишна база през септември, показват последните данни на Националното статистическо бюро. Темпът на ръст обаче е по-слаб в сравнение с годишното изменение, отчетено през август, а именно – от 2%.

Цифрите се разминават минимално с медианната прогноза на 15-те запитани от Wall Street Journal икономисти. Те очакваха ръст от 1,7 на сто на годишна база.

Целта на правителството пък е да задържи инфлацията под 3,5% тази година.

На месечна база индексът на потребителските цени нараства с 0,5%. За сравнение – през август спрямо юли покачването бе с 0,2%.

Други данни показват, че през септември производствените цени спадат с 1,8% на годишна база. Понижението е по-голямо в сравнение с август. Тогава индексът на производствените цени се смъкна с 1,2 на сто. Септемврийските данни не оправдават прогнозите на анализаторите, които предричаха спад от 1,5%.

Производствените цени се свиват и на месечна база – с 0,4% спрямо август, когато показателят намаля с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още