IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции наводниха Европа в най-тежките дни на дълговата криза

За две години капиталите от азиатската страна към едни от най-пострадалите държави от периферията на еврозоната скачат над четири пъти

15:34 | 07.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските инвестиции наводниха Европа в най-тежките дни на дълговата криза

Докато инвеститорите избягваха Европа в най-тежките дни на дълговата криза, китайските компании се придвижиха в противоположната посока и навлязоха в региона. Огромни парични потоци се стекоха от Китай към едни от най-пострадалите държави от периферията на еврозоната, отбелязва в свой анализ Financial Times.

През 2010 г. китайските преки инвестиции в страните членки на Европейския съюз (ЕС) бяха само 6,1 млрд. евро – по-малко от тези, които азиатската страна имаше в Индия, Исландия и Нигерия. До края на 2012 г. китайските инвестиции нараснаха над четири пъти до близо 27 млрд. евро, сочат данни на Deutsche Bank.

Очакванията са, че вложенията на азиатската страна в Европа ще растат постоянно през следващото десетилетие. Според анализаторите явлението се дължи най-вече на трансформацията на модела на китайските инвестиции зад граница.

Британското издание проследява следите на китайските инвестиции, миграцията и амбициите на Поднебесната империя на Стария континент. Редица доклади, публикувани от Пекин през Милано, Мадрид, Лисабон чак до Атина, разкриват мащаба на китайската експанзия в Европа, притока на инвестиции и стратегиите на китайските инвеститори и мигранти, обхванати от националното желание, събудено през 1999 г., а именно – да открият нови пазари и да увеличат икономическата мощ на Китай.

Нахлуването обаче не протече съвсем гладко. Китайските инвеститори се изправят пред различията в бизнес културата на Азия и Европа, когато се опитват да правят бизнес или да купуват компании на континента, пише още FT.

Проучване на Търговската палата на ЕС в Китай показва, че китайските фирми посочват трудовото законодателство, разходите за човешки ресурси, правилата за имиграция и „културните различия в управленския подход“ като най-големите предизвикателства.

Въпреки това препятствията, пред които са изправени китайските компании, не подкопават доверието им към Европа дори и във времена на смут. 97% от запитаните китайски фирми посочват, че възнамеряват да увеличат инвестициите си на Стария континент.

Общата сума на китайските инвестиции в Европа до известна степен спада от пиковите 2011 и 2012 г., но анализаторите виждат нови сделки на хоризонта и сигнали, че инвестициите ще се покачват значително през това десетилетие. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Китай и Япония се споразумяха да се откажат от използването на долара в сделките между тях. Експерти посочват, че старата сила на американската валута, която се е разпространила по целия свят, скоро ще потъне в забвение.Китай смята, че доминирането на долара в международните сделки е отживелица от миналото. Защо втората по големина икономика на света трябва да храни американския си конкурент? Според експерта от колежа "Хемпшир" Майкъл Клер, Пекин смята да стигне по-далеч - да отстрани хегемона на световната икономика.Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_06_04/Silata-na-dolara-ostava-v-minaloto-0971/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Страните смятат да извършват обмена на японски йени на китайски юани и обратното на валутните пазари в Токио и Шанхай. По-рано това се правеше, като се отчитаха обменните курсове спрямо долара. Сега всичко ще бъде директно. Както смятат икономистите, това ще освободи Япония и Китай от загубите, дължащи се на колебанията на курса на долара, с които те се сблъскват всеки път. Трябва да се отбележи, че Китай отдавна започна да се готви за прехода към разплащания със своите партньори, заобикаляйки долара. Не толкова отдавна Москва и Пекин заявиха, че вече не искат присъствието на американската валута в търговските сделки между тях. За това се договориха представителите на руската банка "ВТБ" и китайската Централна банка, по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай. Сега, вместо долара, Русия и Китай ще използват рублата и юана. Такова сега е споразумението и между близките съседи Токио и Пекин. A Китай, според анализаторите, никога няма да се включи в предварително изгубена кауза. Страната премисля действията си стотина хода напред. Така че, китайците вече са решили за себе си, на каква валута със сигурност няма да разчитат в бъдеще.Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_06_04/Silata-na-dolara-ostava-v-minaloto-0971/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още