IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да подкрепи икономическия ръст на Европа

Пекин иска бързо разрешаване на дълговата криза на Стария континент, тъй като една четвърт от валутните резервина страната са инвестирани в еврови активи

17:01 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай е готов да подкрепи икономическия ръст на Европа

Китай е готов да подкрепи европейските страни в опита им да стабилизират икономическия си растеж, заяви външното министерство на страната преди посещението на премиера Уън Дзябао в Унгария, Великобритания и Германия през тази седмица, съобщава Ройтерс.

„Китайското правителство вече е предприело серия поощрителни мерки в подкрепа на китайско-европейското търговско и икономическо сътрудничество. Такава мярка е изкупуването на облигации на страни от еврозоната“, казва говорителят на министерството Хон Лей.

„Китай е склонен да продължи да помага на европейските страни да стабилизират икономическия си растеж чрез взаимно сътрудничество“, допълва той.

Настоящата визита на Уън Дзябао от 24-ти до 28-ми юни се провежда месеци след последното посещение на китайския премиер във Франция, Португалия и Испания, когато той предложи на европейските икономики помощ за преодоляване на дълговата криза.

Дълговата криза, сполетяла Гърция и оказваща негативен натиск върху еврото, вероятно ще доминира разговорите на срещите.

Пазарите ще наблюдават внимателно до каква степен китайският премиер ще оправдае икономическите очаквания този път, особено на фона на влошаващата се икономическа ситуация в Гърция. Миналата седмица китайската централна банка призова европейските правителства да овладеят дълговите нива или в противен случай да рискуват задълбочаване и по нататъшно разпространение на дълговата криза.

Китай обяви през април, че може да купи още облигации на най-закъсалите страни от еврозоната. Въпреки че официални данни не са обявени, източници от страната посочват, че са придобити европейски дългове за милиарди долари.

Откакто дълговите неволи обхванаха европейските пазари миналата година, Китай многократно е заявявал, че страната има доверие в еврозоната и че ще купува облигации на някои от изпитващите затруднения европейски страни.

Интересите на Китай за бързо разрешаване на дълговата криза в Европа са недвусмислени. От своите над 3 трлн. долара валутни резерви, около една четвърт властите в страната са инвестирали в активи, деноминирани в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още