IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не трябва да разчита особено на китайския кеш

Китай, вероятно най-големият печеливш от глобализацията, все още няма доверие в Запада, пише Financial Times

08:07 | 17.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Шанхай. Снимка: Sam Ose / Olai Skjaervoy, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></em></p>

Шанхай. Снимка: Sam Ose / Olai Skjaervoy, лиценз: CreativeCommons

Миналата седмица китайското правителство изпрати в Европа делегация, водена от председателя на китайския държавен фонд за управление на активи Лоу Дзиуей, за да получи впечатление от първа ръка за това колко е лоша ситуацията и колко по-лоша може да стане, пише Хени Сендер в коментар за Financial Times.

Прибавете към това и слуховете, че китайците изкупуват германски облигации, които ще им донесат цяло състояние, когато (не ако) Германия напусне еврозоната и отново се върне към германската марка. Често срещани са и историите за италиански и испански банкери, които предлагат дялове от банките си на потенциални китайски инвеститори, докато се молят за финансови инжекции.

Щатите се обърнаха към Китай за спасително финансиране през 2007 г. и 2008 г. Сега изглежда е дошъл редът на Европа, да поиска малко кеш от възлизащите на над 3,2 трлн. долара резерви на китайското правителство.

Развитият свят се обръща към развиващите се пазари за кредит - ситуация, която определено не отразява нормалната посока на движение на капиталовите потоци.

Капиталът би трябвало да тече към страни, където растежът е по-бърз, а продуктивността може да бъде оптимизирана чрез капиталови инвестиции - не към уморени икономики, където би стимулирал единствено потреблението на така или иначе силно задлъжнелите домакинства и правителства.

И все пак в известен смисъл не е учудващо, че светът се обръща за финансова помощ към Китай.

Факт е, че Поднебесната империя вероятно е най-големият печеливш от глобализацията. Когато в останалите страни по света се радват на растеж, Китай просперира. Всеки процентен пункт на нарастване на щатската икономика означава 5% ръст на китайския износ, разкриват данни на JPMorgan.

И все пак европейските надежди за китайски кеш могат да бъдат попарени, най-малкото в краткосрочен план.

Причината се крие в урока, който китайците са научили от първата фаза на глобалната финансова криза - няма особено голям смисъл да се опитвате да хванете падащо острие.

Друго обяснение е, че китайските приоритети все още като цяло са вътрешно ориентирани. Пекин се притеснява много по-слабо за останалия свят, отколкото някой би могъл да предположи за страна с втората по големина икономика в света.

Нормално е за Китай да се фокусира върху вътрешни приоритети в момент, когато страната успява да надскочи дори собствения си модел, който я доведе толкова далеч за толкова кратко време.

Икономиката на страната е все по-слабо зависима от износа (нещо, което Япония никога не успя да постигне). Заплатите се повишават и това помага на Китай да се трансформира в икономика, стимулирана от вътрешното потребление. В същото време разликите в доходите между големите градове по източното крайбрежие и останалата част на страната намаляват. Пекин свърши добра работа с овладяването на ръста на цените на недвижимите имоти (и успокои гнева на китайците, за които купуването за жилище се оказваше все по-трудно осъществима мечта.)

В други сфери обаче „прогресът“ се оказа точно противоположен, особено ако говорим за разхлабването на контрола на държавните предприятия върху икономиката и финансовата система. Част от този проблем, разбира се, е инфлацията.

Така например китайските работници получават негативни реални лихвени проценти върху депозитите си поради контрола на лихвите точно в момент, когато инфлацията остава твърдо над 6%. В същото време държавните предприятия получават заеми с нереално ниски лихвени проценти.

На практика по този начин не особено богатите китайски домакинства субсидират богатите държавни предприятия, които след това влагат приходите си в сенчестата банкова система при доста по-висока възвращаемост.

В последно време Китай е и доста по-затворен. Когато например на HSBC беше казано да продаде дела си в Bank of Shanghai, на банката недвусмислено беше наредено да избере китайски купувач – послание, с което трябваше да се съобрази и International Finance Corp, подразделение на Световната банка, когато продаде миноритарния си дял в същата банка.

Регулаторната намеса в процеси, които трябва да бъдат оставени единствено на пазара, в последно време е все по-вездесъща.

В Пекин витае усещане, че светът продължава да е заплаха за Китай, въпреки че всички факти говорят за обратното. Това, което е учудващо за посетителите на тази просперираща страна, е колко малко доверие имат китайците в останалия свят. Съществува убеждението, че когато чужденци правят пари в Китай, това винаги е игра, в която някак си Китай губи и остава измамен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Xman1
преди 12 години
Китайците добре си вършат работата до тук. Но трябва да решат и последният си проблем, а именно зависимоста си от износа към САЩ, защото съвсем скоро няма да има на къде да изнасят. Дано се справят, защото ако и те затънат, цялата световна икономика ще влезе в много страшна рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Сингапур няма планове да купува облигации на европейски страни, изправени пред дългова криза, заяви днес бившият премиер на Сингапур Ли Куан Ю, цитиран от AP. В крайна сметка европейският валутен съюз ще се разпадне на две или три отделни нива заради икономическите различия между страните членки, прогнозира Ли.Възможността Китай да купува европейски облигации няма да спаси Европа от разпадане на валутния съюз, предупреди Ли. Вчера Италия официално потвърди, че нейни представители са преговаряли с ръководството на китайски суверенен фонд за покупка на италиански облигации, припомня AP. "Китай не може да спаси Европа, дори да иска. По-лесно е да се справяш с 20-ина слаби европейски държави, отколкото с 20-ина обединени европейски държави", подчерта политикът. Ли е премиер на Сингапур от 1959 г. до 1990 г. и е баща на сегашния правителствен ръководител Ли Сян Лун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още