Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в САЩ продължават стабилния си ръст

Основният индекс на потребителските цени, изключващ храната и енергията, бележи най-големия си скок на годишна база от 2008 г. насам

Потребителските цени в САЩ продължават стабилния си ръст

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в САЩ отбелязват поредно увеличение през юли, като измерителят, изключващ храната и енергията, отчита най-големия си годишен скок от 2008 г. насам. Това от своя страна дава основа на очакванията, че Федералният резерв ще увеличи лихвените проценти следващия месец.

Индексът на потребителските цени нараства с 0,2% от юни, след като предходния месец ръстът на месечна основа бе 0,1%, съобщиха от министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Това е и в унисон със средните очаквания на анализатори, допитани от агенцията.

Базисният индекс, който изключва ефектите на цените на хранителните стоки и енергията, също нараства с 0,2%, отговаряйки на очакванията. На годишна база той се увеличава с 2,4% - най-големият скок от септември 2008 г. насам.

Още по темата

Тези резултати сигнализират, че стабилното потребителско търсене ще поддържа инфлацията във време, когато митата и контрамитата на САЩ и редица страни, сред които Китай, също заплашват да повишат разходите.

Общият индекс на потребителските цени нараства с 2,9% през 12-те месеца до юли, което също е в унисон с прогнозите на анализаторите, става ясно още от съобщението на министерството.

В същото време около 60% от увеличението в общия индекс идва от скок в разходите за жилища.

Някои от секторите, които отбелязаха големи понижения през юни, обърнаха курса си през юли. Сред тях са разходите за хотели и мотели, които се увеличиха с 0,4% сред рекорден спад от 4,1% през юни. Самолетните билети скочиха с 2,7% през юли - най-големия ръст от юли 2013 г., след 0,9-процентно понижение предходния месец.

Преобладаващите очаквания са за увеличаване на лихвените проценти през септември, като голяма част от инвеститорите прогнозират още едно покачване преди края на годината. Инфлацията отбелязва напредък, а безработицата е 3,9% през юли, приближавайки се до максималната цел на Фед за заетост.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед не е сигурен в необходимостта от увеличение на лихвите през 2019 г.*