Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителските цени в САЩ се повишиха с най-бързия темп от 2012 г.

Това добавя масло към така или иначе разгорещения дебат за пътя на инфлацията в САЩ

Потребителските цени в САЩ се повишиха с най-бързия темп от 2012 г.

Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ се повишиха през март с най-бързия темп от 2012 г. насам, увеличавайки доказателствата за нарастващ инфлационен натиск в момент, в който икономиката се отвори отново и търсенето се засили, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,6% в сравнение с предходния месец след ръст от 0,4% през февруари, показват данните на Министерството на труда. Повишението e най-голямото от август 2012 г., а цената на бензина представлява почти половината от общия ръст през март. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за покачване на цените с 0,5%.

Основният индекс на потребителските цени (CPI), изключващ волатилните цени на храните и енергията, се е увеличил с 0,3% спрямо месец по-рано, което е най-силният ръст от седем месеца и отразява ръста на наемите и поскъпването на автомобилните застраховки.

Годишният темп на инфлация в САЩ се ускори до 2,6% през март от 1,7% през февруари, малко над пазарните прогнози за повишение до 2,5%.

Годишните промени се изкривяват от явление, известно като „базов ефект“. Индексът на потребителските цени, както и много други икономически данни, спаднаха в началото на пандемията на фона на блокадите и масовото затваряне на бизнеси. В сравнение с тези понижени цифри от преди година, годишното увеличение през периода март-май ще изглежда необичайно голямо.

Последните данни за потребителските цени разгорещяват така или иначе нестихващия дебат за тенденцията на инфлацията в САЩ, особено след като данните от Министерството на труда от миналата седмица показаха по-силен от очакваното ръст на производствените цени.

Някои анализатори и икономисти твърдят, че отложеното търсене, съчетано с държавни разходи за трилиони долари, ще стимулира продължително ускоряване на инфлацията. Междувременно служители на Федералния резерв, включително председателят Джером Пауъл, заявиха, че каквото и да е значително увеличение на цените вероятно ще се окаже временно.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американските компании са отворили най-много работни места от седем месеца