Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените цени в САЩ се увеличиха с повече от очакваното през март

Индексът отчете най-рязкото си годишно повишение от 2011 г. насам.

Производствените цени в САЩ се увеличиха с повече от очакваното през март

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ се повишиха с повече от прогнозите миналия месец, което показва, че инфлационният натиск продължава да се засилва, съобщи Bloomberg.

Министерството на труда обяви, че индексът на производствените цени при крайното търсене (PPI) се е увеличил с 1% през март в сравнение с предходния месец след 0,5% ръст през февруари. Повишението е два пъти по-голямо от средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg, като нарастване е отчетено при разходите за стоки и услуги.

Данните, които обикновено се публикуват в 8:30 ч. сутринта нюйоркско време, бяха забавени.

С изключение на по-волатилните компоненти като енергия и хранителни стоки, основният PPI се е увеличил с 0,7% спрямо месец по-рано.

Месечният ръст на индекса доведе до 4,2% увеличение на стойността му на годишна база. Това е най-рязкото годишно повишение от 2011 г. насам.

Цените на производители, които могат да бъдат предадени на потребителите, се покачват с бързи темпове, нажежавайки и без това разгорещения дебат за бъдещия път на инфлацията през следващите месеци.

Цената на стоките се покачи с 1,7% през март, като повече от 25% от тази печалба се дължи на скока с 8,8% в цените на бензина. Разходите за услуги се повишиха с 0,7% за трети пореден път, подхранвани от увеличените маржове при търговците на дребно и търговците на едро.

По-рано данните показаха, че търговският дефицит на САЩ е достигнал рекордно високо ниво през февруари, тъй като икономическата активност се възстановява по-бързо в сравнение с други страни и може да остане висока тази година, като се очаква мащабната фискална помощ да стимулира най-бързия растеж от близо четири десетилетия.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Политическата несигурност може да повлияе на рисковата премия на облигациите ни