IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ с най-силен ръст от 2009 г.

Потребителските разходи формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ

16:48 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ се увеличиха силно през март, докато личните доходи нарастват почти символично, което е знак, че домакинствата се чувстват уверени в перспективите пред водещата световна икономика, предава Ройтерс.

Според доклада на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи доходите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се повишават през март с едва 0,1% спрямо февруари, когато нараснаха с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,4 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, обаче скачат с цели 0,9% спрямо предходния месец, когато се повишиха с 0,1% и след растеж с 0,3% през януари. Това представлява най-солиден ръст на харчовете на домакинствата от близо 10 години насам, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение на разходите с 0,7 на сто.

Силното увеличаване на разходите показва, че американските потребители сякаш са оставали зад гърба си опасенията около 35-дневното спиране на част от дейността на федералното правителство в края на миналата и началото на настоящата година.

Днешните данни вече бяха включени в представената в петък експресна оценка за солидно повишение на БВП на САЩ с 3,2% през първото тримесечие на годината, но при рязко забавяне на растежа на потребителските разходи до едва 1,2 на сто. Рекордният от близо десет години насам скок на разходите на домакинствата през март обаче е предпоставка за ускоряване на потреблението през второто тримесечие.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за март (за основния PCE индекс) са в подкрепа на заетата от Фед "изчаквателна" позиция по отношение на лихвената политика и на предположенията на американските централни банкери, че няма да се наложи повишаване на федералната фондова лихва през настоящата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още