IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ задминаха очакванията през август

Основната инфлация в страната достигна най-високото си ниво от 1991 г.

16:41 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи в САЩ са се увеличили повече от очакваното през август, но низходяща корекция на данните от юли запазиха без промяна очакванията, че икономическият растеж се е забавил през третото тримесечие, тъй като новите случаи заболели от Covid-19 са ограничили търсенето при услугите, съобщава Ройтерс.

Министерството на търговията заяви в петък, че потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, са се повишили с 0,8% през август, отърсвайки се от спада при продажбите на превозните средства, причинен от глобалния недостиг на полупроводници.

razhodi razhodi

Данните за юли бяха ревизирани надолу от предишно отчетения ръст от 0,3% на спад от 0,1%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха потребителските разходи да се увеличат с 0,6% през август. Разходите вероятно са били подкрепени от пазаруването преди началото на учебната година и плащания по детския данъчен кредит от правителството.

Макар че разходите се пренасочват обратно към услугите от стоките, новите случаи на коронавирус през лятото, основно от делта варианта, намалиха търсенето на самолетни пътувания и хотелско настаняване, както и продажбите в ресторанти и барове.

Услугите оформят по-голямата част от потребителските разходи. Очаква се ръстът на разходите да се забави рязко през третото тримесечие и да набере сила през останалата част от годината.

Броят на новите заразявания намалява, което вече води до ръст на търсенето на пътувания и други услуги.

Потребителските разходи са се увеличили грубо с годишен темп от 12,0% през вторите три месеца на годината, допринасяйки до голяма степен за разрастването на икономиката с 6,7%, с което нивото на брутния вътрешен продукт задмина пика си от четвъртото тримесечие на 2019 г. Оценките за растежа през третото тримесечие са за темп от под 5%.

„Потребителската инерция би трябвало да се подобри през следващите месеци, приближавайки икономиката по-близо до пълно следпандемично възстановяване и поддържайки инфлацията висока“, казва Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds в Ню Йорк.

Инфлацията запазва възходящата си тенденция през август.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), който не включва волатилните цени на храните и енергията, се е повишил с 0,3% - без промяна в темпа спрямо юли.

През 12-те месеца до края на август, т.нар. основен PCE ценови индекс бележи повишение от 3,6%, като това е най-високият показател от 1991 г. насам.

Основният индекс е предпочитаният показател за инфлацията от Федералния резерв за целта му от 2%. Миналата седмица Фед актуализира прогнозата си за индекса за тази година до 3,7% от 3,0% през юни.

Централната банка на САЩ заяви, че вероятно ще започне да свива месечните си покупки на облигации през ноември и сигнализира увеличение на лихвените проценти, което може да започне по-скоро от очакваното.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред законодателите в четвъртък, че очаква известно облекчение от високата инфлация през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още