Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Потребителското доверие в САЩ постигна изненадващ ръст през април

Стойностите са вторите най-високи от 2000 г. насам

Потребителското доверие в САЩ постигна изненадващ ръст през април

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в САЩ изненадващо нарасна през април, достигайки до вторите си най-високи стойности от 2000 г. насам, след като американците показаха повече оптимизъм както за настоящите икономически условия, така и за бъдещите прогнози, показват данни на базираната в Ню Йорк неправителствена организация Conference Board, цитирани от Bloomberg.

По-голям дял от респондентите са посочили, че очакват през следващите шест месеца да направят по-голяма покупка за домакинството като автомобил или електроуред. В същото време рекордните 7,8% от хората са заявили, че планират да си купят ново жилище. Това е добра новина както за потребителските разходи – най-голямата част от икономиката, така и за цените на жилищата в САЩ.

Индексът на потребителско доверие е достигнал 128,7 пункта този месец от 127 през март. Краткосрочните очаквания на потребителите също се подобряват, като делът на тези от тях, които очакват понижение на доходите си през идните месеци се е свил до най-ниската си стойност от декември 2000 г. насам, посочва агенция Ройтерс. За април техният процент е бил 6,8% от 7,2% през март.

Още по темата

В същото време от данните става ясно, че показателят, измерващ разликата между хората, според които има изобилие от работни места и тези, за които намирането им е трудно, е намалял до най-ниската си стойност за три месеца – 22,9%.

В отделен доклад на американското министерство на търговията се посочва, че продажбите на жилища са се увеличили с 4% през изминалия месец до сезонно коригирания годишен темп от 694 00 жилища.

„Нивата на доверие остават силни и предполагат, че икономиката ще продължи да се разширява със стабилно темпо през идните месеци“, посочи в изявление Лин Франко от Conference Board.

От проучването на организацията стана ясно също, че се наблюдава ръст и при хората, които очакват подобряване на условията за бизнес през следващите три месеца до 24,5% от 23,2% през март.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Европейците пестят по неволя