IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната достигна невиждани нива

Но новите блокади в региона и затруднените доставки заплашват да забавят ръста отново

13:41 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Месечният ръст на производствената активност в еврозоната галопира с най-бързите си темпове в почти 24-годишната история на бизнес проучването, но прекъсванията на веригата на доставки и подновяването на блокадите в региона може скоро да го забавят отново, съобщава Ройтерс.

Европа беше залята от трета вълна от заразени с коронавирус и правителствата отново въведоха строги мерки за своите граждани, ощетявайки доминиращата индустрия на услугите в блока и оставяйки на плещите на производителите поддържането на икономическото възстановяване.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в еврозоната на IHS Markit скочи до 62,5 пункта през март от 57,9 пункта през февруари. Това надмина първоначалната оценка за ръст до 62,4 пункта и е най-високото ниво на фабрична активност, откакто се води статистика от 1997 г.

PMI PMI

„Производството в еврозоната процъфтява“, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Въпреки че се концентрира върху Германия, която отчете особено силен ръст през месеца, тенденцията за подобряване набира скорост в целия регион, тъй като фабриките се възползват от нарастващото вътрешно търсене и възстановяващия се растеж на износа.

Но проблемите с веригата за доставки, вероятно изострени от скорошното блокиране на Суецкия канал, причинило смущения в глобалната търговия, предизвикаха скок в цените и най-голямото увеличение на времето за доставка, откакто се води статистика.

И вносните, и износните цени бяха близо до рекордно високи стойности. Индексът на цените за внос скочи до 79,7 пункта от 73,9 пункта, ниво, което не е регистрирано от десетилетие. Новите поръчки се увеличиха с рекордни темпове, подпомогнати от най-бързото увеличение на поръчките за износ от началото на статистиката.

„Въпреки че силите, които увеличават цените, изглеждат временни заради първоначалния отскок след блокадите заради COVID-19, всеки допълнителен натиск за нарастване на разходите и продажните цени на фирмите е нежелан“, каза Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още