IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Япония се ускорява до 9-годишен връх

Силното търсене в Китай насърчава цените на суровините и дава надежда, че и потребителската инфлация ще се ускори

10:27 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в Япония растат през август с най-бързия темп на годишна база от близо девет години, съобщава Ройтерс. Силното търсене в Китай насърчава цените на суровините и дава надежда, че и потребителската инфлация ще се ускори и ще доближи целта от 2%.

Производствената инфлация в Япония се ускорява до 2,9%, като ръст в цените има вече осми пореден месец, показват данните на централната банка. През юли стойността беше 2,6 на сто. 

Според някои икономисти обаче ускорението не е достатъчно силно, за да накара компаниите да повишат цените и на продуктите на дребно. „Повишението е задвижвано основно от стоки, които се влияят от глобалните цени на суровините като петрол и метали“, коментира Тору Суехиро, старши пазарен икономист в Mizuho Securities. “Инфлационният натиск остава слаб за стоки като машини”, допълва той и прогнозира, че производствената инфлация по всяка вероятност ще достигне своя пик през октомври.

Икономиката на Япония се разшири с 2,5% годишен темп на ръст през второто тримесечие благодарение на силния износ и дългоочакваното ускорение в частното потребление. Базисната потребителска инфлация обаче беше едва 0,5% на годишна база през юли, което е далеч от целевото ниво от 2%.

Японската централна банка трябваше да отложи срока за постигане на целта за инфлацията шест пъти, откакто въведе мащабната програма за стимули през 2013 г. Регулаторът се надява, че инфлацията ще достигне целта до март 2020 г., тъй като има сигнали за сила в икономиката, а стабилният пазар на труда насърчава ръста на заплатите и увеличава покупателната способност на домакинствата.

Производствена инфлация на годишна база в Япония. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още