IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика показва изненадваща слабост

Тя се е разширила с ревизираните 2,5 на сто вместо очакваните досега 4 на сто

14:22 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новоназначени служители на JAL group. Снимка: Ройтерс</p>

Новоназначени служители на JAL group. Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие японската икономика се е развила по-слабо от очакваното. Тя се е разширила с годишен темп от 2,5 процента в периода април-юни на фона на по-слабите от очакваното бизнес инвестиции, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс. Предишната оценка бе за растеж от цели 4 процента.

Анализаторите, анкетираните от Kiodo News, очакваха икономически растеж от 2,8 на сто през разглеждания период. 

БВП на третата по големина световна икономика е нараснал между април и юни с 0,6 на сто спрямо миналото тримесечие, докато първата оценка бе за ръст от 1 на сто. 

Увеличението на капиталовите разходи, които администрацията на премиера Шиндзо Абе възприема като ключови за насърчаване на икономиката, са се повишили с 0,5 процента, колкото и през предходното тримесечие. През август оценката бе за нарастване от 2,4 процента на този показател.

Правителствен представител коментира, че вялите бизнес инвестиции отразяват данните за японските компании, публикувани от финансовото министерство преди седмица.

Капиталовите разходи на производителите през април-юни са спаднали със 7,6 процента на годишна основа, което представлява първия спад от три тримесечия, уточни министерството.

Днешните преразгледани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония потвърждават все пак, че третата по големина икономика в света расте за шесто поредно тримесечие, посочва министерството.

Кабинетът отчете също, че потребителските разходи, които представляват около 60 процента от БВП, са се повишили с 0,8 процента на тримесечна основа. Предишните данни бяха за растеж от 0,9 процента.

Износът е спаднал с 0,5 процента, както и при предишната оценка, което е първо свиване от четири тримесечия, а вносът е нараснал с 1,4 процента.

Японската централна банка обяви през юли, че очаква икономиката да нарасне с 1,8 процента през настоящата финансова година, която приключва в края на март 2018-а. През април банката очакваше 1,6 на сто.

През януари-март икономиката на Япония се разшири с 1,2 процента, докато миналия месец оценката за този период бе 1,5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още