IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика показва устойчивост

БВП нараства за шесто поредно тримесечие - с 4% на годишна база и с 1% за тримесечието, надминавайки очакванията на пазарите

09:54 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на годината японската икономика отчита изненадващо силен ръст. Според правителствените данни от понеделник брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал от април до юни с 4 на сто на годишна база, предава Ройтерс. През първото тримесечие БВП се разшири с 1,5 на сто.

Така икономиката на Страната на изгряващото слънце отчита шесто поредно тримесечие на ръст. Увеличението е и най-силното от първото тримесечие на 2015 г. Анализаторите очакваха доста по-слаб ръст от 2,5 на сто.

За тримесечието повишението на БВП е от 1 на сто, следвайки ревизирания ръст от 0,4 на сто през първото тримесечие. Резултатът надминава значително пазарните очаквания за повишение от 0,6 на сто.

Както частното потребление, така и инвестициите насърчават японската икономика, става ясно от анализа на данните.

Очаква се икономическият растеж да продължи и през следващите тримесечия, което дава надежда на Японската централна банка, че най-накрая пазарът на труда ще започне да насърчава потребителските разходи, което от своя страна ще улесни генерирането на устойчива инфлация.

Последният път, когато икономиката на Япония отбеляза шест последователни тримесечия на растеж, беше през първото тримесечие на 2005 г. до второто тримесечие на 2006 г. включително.



Частното потребление, което представлява около две трети от БВП, се повишава с 0,9% спрямо предходното тримесечие, което е повече от средната оценка за ръст от 0,5%.

Това маркира най-голямата експанзия от повече от три години, тъй като купувачите се прицелват в дълготрайни стоки. Това е окуражаващ знак, че потребителските разходи вече не са слабото място в икономическите перспективи на Япония.

Капиталовите разходи се повишават с 2,4% за периода април-юни спрямо предходното тримесечие при средна оценка за увеличение от 1,2%. Това е най-бързият ръст на бизнес инвестициите от първото тримесечие на 2014 г.

Външното търсене се свива с 0,3 процентни пункта от ръста на БВП през тримесечието отчасти поради увеличението на вноса. Това е забележително, защото Япония обикновено разчита на износа, за да стимулира растежа.

Откакто стартира количествените облекчения през април 2013 г., Японската централна банка (BOJ) отложи целевия период за постигането на 2% инфлация шест пъти отчасти поради слабите потребителски разходи.

Данните за БВП за второто тримесечие показват, че частното потребление най-накрая започва да се движи в посоката, която централната банка и някои министри отдавна прогнозират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още