IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ растат за шести пореден месец

Умерената инфлация дава възможност на Федералния резерв да запази отслабената си парична политика

20:29 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ се увеличиха за шести пореден месец през октомври на фона на по-скъпите храни и бензин, но ръстът остана умерен, съобщава Ройтерс.
 
Индексът на цените на производител се е покачил с 0,3% миналия месец след ръста от 0,4% през септември. 
През 12-те месеца до октомври индексът на производствените цени се е повишил с 0,5%, след като нарасна с 0,4% през септември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение с 0,2% през октомври и ръст от 0,4% на годишна база.
 
Пандемията от COVID-19 измести търсенето към стоките от услугите, които са основният двигател на американската икономика.
 
Умерената инфлация дава възможност на Федералния резерв да запази отслабената си парична политика, докато лекува белезите от най-тежката икономическа криза след Голямата депресия.
 
Фед прие гъвкава цел за нивото на средната инфлация, което на теория може да означава, че политиците толерират увеличение на цените над целта на централната банка на САЩ за 2% за период от може би няколко години, за да компенсират годините, в които инфлацията е била под тази цел.
 
Цените на хранителни стоки на едро скочиха с 2,4% през октомври. Цените на храните, които се повишиха с 1,2% през септември, бяха подкрепени от скока в цената на пресни зеленчуци с 26,8%.
 
Но цените на леките моторни камиони и леките автомобили падна. В резултат на това цените на основните стоки останаха непроменени миналия месец, след като се увеличиха с 0,4% през септември.
 
Цената на услугите нарасна с 0,2% през октомври, след като през септември се повиши с 0,4%. Разходите за здравеопазване са нараснали с 0,3%, след като се повишиха с 0,2% през септември. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още