Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растежът в Испания през първото тримесечие е бил 0,5%

Ръстът на годишна база бе коригиран от 0,6%, докато първоначалната оценка на тримесечна база за растеж от 0,4% остава без промяна

Испанският статистически институт INE е понижил леко оценката си за икономическия растеж през първото тримесечие от 0,6% на 0,5% на годишна база, показват окончателните му данни, цитирани от WBP Online.

Още по темата
През миналата година икономиката на Испания се сви с 1,2% след спад от 1,6% през 2012 г. Зa тази година ЕК прогнозира растеж от 1,1%, а за 2015 г. – 2,1%. 

Растежът за периода на тримесечна база от 0,4% остава непроменен. Това представлява значително ускорение от ръста от 0,2% през последното тримесечие на миналата година. През третото тримесечие на 2013 г. Испания излезе от рецесията, отчитайки растеж от 0,1%

През първото тримесечие вътрешното търсене е допринесло за растежа с 0,7 процентни пункта, докатo външното е имало негативен ефект от -0,2 пункта.

Износът е спаднал с 0,4%, докато вносът се е повишил с 1,5%. Потреблението на домакинствата е нараснало с 0,4%, а това на правителството – с 4,4%. Инвестициите са се понижили с 0,6%. 

 

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бизнес доверието в Германия стигна 6-месечно дъно