IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще донесе ли евтиното евро тласък на пазарите?

По-слабата валута трябва да предостави известно стабилизиране на износа на Европа, смятат експерти

13:34 | 08.10.14 г.
Ще донесе ли евтиното евро тласък на пазарите?

Скорошният срив на Wall Street има много общо с притесненията, че по-силният долар и забавянето на икономическия растеж в Европа биха могли да засегнат корпоративна Америка. Това е и причината инвеститорите да гледат все повече към следващата седмица, когато сезонът на отчетите ще започне с пълна сила.

Но силата на долара спрямо еврото може да бъде сред малкото положителни фактори в играта за Европа. По-слабата валута в региона би трябвало да стимулира износа, точно както по-евтиният долар помогна на икономиката на САЩ, когато тя бе затънала в рецесия.

"Колкото по-слабо е еврото, толкова по-конкурентоспособна ще е Европа в глобалната икономика", каза пред CNBC Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

"По-слабото евро трябва да предостави известно стабилизиране на износа на Европа. В САЩ по-слабият долар доведе до възстановяване. Той помогна растежа ни и ни се върна до известна степен в играта. Така че от гледна точка на историята това е нещо добро за европейските компании ", заяви от своя страна Джеймс Лиу, глобален пазарен стратег в JPMorgan Funds.

"Европейски компании трябва да се възползват от това, което ще донесе на пазарите в Европа попътен вятър", добави Лиу.

"Доларът ще бъде с негативен ефект за някои от по-големите компании с глобални операции, но повечето са се защитили от валутни колебания, така че вероятно няма да има нужда от извинения", отбеляза Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones.

Скорошният възход на американските пари накара експерти да твърдят, че подемът едва ли ще приключи скоро, което пък ще доведе до резки отстъпления за всички други парични средства.

"Смятаме, че подемът на долара ще продължи поне още две години", каза пред BBC Крис Търнър, стратег в холандската банка ING.

"Доларът извървя дълъг път доста бързо. Мисля, че поскъпване с 5% през следващите шест месеца е много постижимо", добави Търнър, позовавайки се на представянето на доларовия индекс ICE, който измерва покупателната сила на щатските пари спрямо кошница от шестте основни валути.

От началото на годината еврото губи 8% от стойността си спрямо американската валута. По този начин единната валута е напът да запише най-лошия си годишен спад от 2005 г. насам. През миналия месец пък еврото отчете най-голямото си месечно понижение от февруари 2013 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още