IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на еврото и рискът от търговска война предизвикват тревоги у ЕЦБ

От централната банка смятат, че е въпрос на време инфлацията да се ускори, въпреки че скъпата единна валута може да попречи на този процес

16:11 | 12.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на Европейската централна банка изразяват загриженост от риска от широкообхватна война със САЩ и се тревожат от потенциалното вредно въздействие на силното евро, става ясно от протокола от срещата на централната банка миналия месец, цитиран от Ройтерс.

Предвид растежа на икономиката в еврозоната в последните пет години централните банкери вече обсъждат как да сложат край на периода на лесните пари и да подготвят инвеститорите за нормализиране на паричната политика. Така, през март ЕЦБ се отказа от възможността да увеличава покупките на активи, ако това се наложи – символичен ход, който обаче доближава банката до края на програмата за изкупуване на активи в размер на 2,55 трлн. евро до края на годината.

Заради засилването на еврото през последните месеци, главно поради страховете, породени от протекционистката политика на САЩ, централните банкери определиха единната валута като значителен източник на несигурност, като някои дори очакват и негативен ефект върху инфлацията. 

Инвеститорите се чудят дали внимателно изработения план за излизане на ЕЦБ от политиката на количествени улеснения може да се обърка от зараждащата се търговска война между САЩ и Китай, макар че от централната банка по-скоро смятат риска за слаб.

„Има сериозни опасения, че рискът от търговски конфликти може да окаже неблагоприятно въздействие върху всички засегнати страни, като това може да има и негативен ефект върху доверието на пазара“, смятат от ЕЦБ.

Въпреки целта на централната банка да се достигне инфлация от близо 2% ръстът на потребителските цени все още остава слаб и това е заплаха за доверието в банката. От ЕЦБ обаче все пак смятат, че е въпрос на време инфлацията да се ускори.

На срещата си през март Европейската централна банка за пореден път и спрямо очакванията на пазара остави основните лихви на досегашните им ниски нива, като без промяна запази и плана за количествени облекчения.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет потвърди, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още