IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка даде сигнал за забавяне на паричното облекчение

Банката разполага с ограничено пространство за действие след последните облекчения през юли и септември, заяви гуверньорът Мурат Уйсал

17:12 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал. Снимка: архив Ройтерс

Турската централна банка може да се насочи към забавяне на темпа на облекчаване след последните си две по-значителни съкращавания на лихвите в рамките на три месеца.

Банката разполага с ограничено пространство за действие след последните облекчения през юли и септември, заяви гуверньорът Мурат Уйсал в едно от редките си публични изказвания.

„Предпазливата позиция относно паричната политика ще продължи. Тенденцията за подобрение на инфлацията се очаква да продължи и през идния период“, заяви той в Анкара, цитиран от Bloomberg.

След като пое поста през юли, когато президентът Реджеп Ердоган отстрани неговия предшественик, Уйсал намали лихвите с общо 750 базисни пункта досега.

Макар от Комисията по парична политика на банката да сигнализираха вече, че действията им са ограничени, изказването на гуверньора е най-ясният знак, че бъдещите стимули имат своите ограничения.

„За всяка друга централна банка моята интерпретация ще е, че по-нататъшно облекчаване на политиките ще се случи само до такава степен, каквато позволява забавянето на инфлацията“, посочва Хенрик Гулберг, макро стратег към Coex Partners в Лондон.

Турция едва започна да се възстановява след удара от макар и кратката си рецесия, като към момента страната не разполага с много възможности за фискални стимули. Централната банка от своя страна е в центъра на събитията за президента Реджеп Ердоган, според когото по-високите лихви стимулират растежа на цените, а не го отслабват. Инфлацията в страната спадна до годишните 15% през явгуст от върха от 25,2% през октомври, като прогнозите на централната банка са, че нейното ниво ще е под прогнозите до края на годината.

Турската лира отслабна с до 0,3% спрямо долара в сряда веднага след коментарът на Уйсал, но по-късно успя да възстанови част от загубите в цената си. Минути след 17 ч. Обменният й курс спрямо долара е 5,6960 лири, което е спад от 0,03%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още