Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка повиши лихвите за първи път от 2018 г.

Икономистите се опасяват, че този ход може да не успее да стабилизира лирата

Турската централна банка повиши лихвите за първи път от 2018 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка повиши лихвените си проценти за първи път след валутната криза в края на 2018 г., изненадвайки повечето икономисти. Този ход беше предприет, след като поредица от други мерки не успяха да стабилизират лирата, припомня Bloomberg.

Комитетът по парична политика, воден от управителя Мурат Уйсал, увеличи сконтовия лихвен процент до 10,25% от 8,25% в четвъртък. Повечето икономисти в проучване на Bloomberg прогнозираха, че ставките ще останат непроменени.

От август насам централната банка се опитва да ограничи слабостта на лирата, използвайки различни инструменти.

„Комитетът оцени, че стъпките за затягане на политиката, предприети от август, трябва да бъдат засилени, за да се ограничат инфлационните очаквания и рисковете за инфлационната перспектива“, се казва в изявление на централната банка.

Въпреки призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ниски разходи по заемите, централната банка вече предприе действия срещу сътресенията на пазара, като ежедневно коригира цената на финансирането, променяйки размера на ликвидността, достъпна за кредиторите чрез различните си ставки.

Още по темата

Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management, нарече решението от четвъртък „огромна изненада и положително“.

Това предполага, че турската централна банка е решила да действа, за да избегне безпорядъчна девалвация и потенциална криза на платежния баланс, каза той.

„Спешно се наложи повишение на лихвения процент и накрая централната банка на Турция натисна спусъка“, каза Пьотър Матис, стратег в Rabobank. „Въпреки това трябва да имаме предвид, че днешното повишаване на лихвения процент все още може да се окаже недостатъчно за стабилизиране на лирата по устойчив начин, без администрацията на Ердоган да постигне напредък в структурните реформи“, коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули