Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка също не промени лихвите

Решението бе в съответствие с очакванията на повечето икономисти

Турската централна банка също не промени лихвите

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка запази непроменени основните си лихвени проценти в рамките на първото си заседание за годината, съобщава Bloomberg.

Комитетът по паричната политика запази основните лихви на ниво от 17% в съответствие с очакванията на повечето анкетирани от Bloomberg икономисти. Малцинство от експерти, включително представители на Morgan Stanley и Societe Generale SA, прогнозираха увеличение на лихвите с между 50 и 100 базисни пункта.

Банката заяви, че ще запази затегната си парична политика за “продължителен” период.

Още по темата

Гуверньорът Наджи Агбал увеличи основните лихви с общо 675 базисни пункта след назначението си през ноември. Неговите решения да опрости структурата на финансиране на банката и да преустанови извънредните интервенции във валутния курс от държавните кредитори спечелиха достатъчно подкрепа, за да се избегне ново увеличаване на лихвите въпреки ускорението на инфлацията през миналия месец.

“Не виждаме фундаментални причини за увеличаване на лихвите”, заявиха анализатори на JPMorgan преди заседанието, позовавайки се на по-високото доверие в централната банка и стабилната лира. Представители на JPMorgan очакват Турската централна банка да намали основните си лихви със 100 базисни пункта през второто тримесечие, но отбелязват, че точното време е “силно зависимо” от по-слабото вътрешно търсене и инфлационния натиск, както и стабилизирането на местната валута.

Инвеститорите остават скептични относно обещанията на президента Реджеп Ердоган да се придържа към ортодоксални политики, след като той отстрани Берат Албайрак от поста финансов министър през ноемрви. Под ръководството на Албайрак Турция ограничи търговията с лири с международни финансови институции, докато агресивно свиваше разходите по заемите, което доведе до отлив на външен капитал за 34 милиарда долара от турски акции и правителствени облигации.

Какъв е факторът "Ердоган" в паричната политика вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Темпът на създаване на работни места ще се засили през следващите месеци*