Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската инфлация изненадващо се забавя на фона на свито търсене

Това обаче изглежда няма да е достатъчно, за да се развържат ръцете на централната банка

Турската инфлация изненадващо се забавя на фона на свито търсене

Снимка: Ройтерс

Неочакваното забавяне на турската инфлация през април трудно може да се нарече зелената светлина, която централната банка в страната очакваше, за да започне преустановяване на кризисните си политики, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 19,5% през април спрямо година по-рано, в сравнение с ръста от 19,7% през март. Най-вероятна причина за това е слабото търсене, което е компенсирало рекордните увеличения при цените на хранителните стоки, показват данни от петък. Средната прогноза на икономисти, допитани от Bloomberg, беше за ръст от 20,4%.

Данните не повлияха значително на цената на турската валута, като минути след 14:30 ч. стойността ѝ спрямо долара достига 5,9745 лири.

Днешните данни ще бъдат посрещнати с радост от гуверньора на централната банка Мурат Четинкая, който по-рано тази седмица заяви, че подобряването на ценовата динамика и продължаващото забавяне на икономиката ще компенсират увеличените цени на енергията и хранителните стоки по-късно през годината. Въпреки това едни стойности на основната инфлация около четири пъти по-високи от целта на централната банка и една валута под силен натиск трудно могат да се определят като причина по-евтини кредити.

„Освен ако настроенията спрямо лирата не се подобрят подчертано, централната банка няма да може да понижи лихвите“, посочва Пьотр Матис, анализатор за Rabobank. „Предварително понижение, тогава, когато пазарът още не е готов, ще е непродуктивно, тъй като ще възобнови натиска за продажба върху турската валута“, допълва той.

По-рано тази година Четинкая заяви, че е необходимо налице да е „убедително“ забавяне на инфлацията, преди да бъдат понижени лихвените проценти.

Цените на хранителните продукти продължават да се намират на най-високите си нива от последните 15 години насам въпреки кампанията на правителството за намаления. Според данните инфлацията в сегмента се ускорява до 31,9% от 29,8% през март, най-високото ѝ ниво от 2004 г. насам. Това е и двойно на прогнозата на централната банка за нива от 16%.

Движението на потребителските цени показва, че Турция ще изпълни целите си „особено с предстоящото отстъпление (на цените – бел. ред.) при храните през летните месеци“, написа в туит финансовият министър Берат Албайрак. Прогнозата на правителството за инфлация през 2019 г. е за 15,9%, а очакванията на централната банка за края на годината са 14,6%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите