IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ расте, но по-слабо от очакванията

По-ниската стойност от прогнозната се дължи предимно на годишни ревизии

16:53 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит се разширява в началото на второто тримесечие, но по-малко от очакванията. Стойността нараства с 5,3% до 37,4 милиарда долара през април, след като през март записа най-ниското си ниво от декември 2013 г., сочат данни на Министерството на търговията, цитирани от WBPonline. Очакванията на пазарите бяха за далеч по-висока стойност - 41,9 милиарда долара.

Изданието посочва, че по-малкият дефицит в сравнение с прогнозите се дължи предимно на годишни ревизии на данните, които властите са направили с настоящия доклад и които засягат данни до януари 2013 г. 

Дефицитът през април е по-малък от усреднената стойност през първото тримесечие (40,6 милиарда долара). Това показва, че в началото на второто тримесечие се наблюдава положителен принос към БВП от страна на търговията.

Вносът през април нараства с 2,1 на сто до 220,2 милиарда долара, като вносът на услуги достига нов рекорд от 41,4 милиарда долара. Още по-важно е обаче е възстановяването на вноса на капиталови стоки, който предния месец достигна най-ниското си ниво от септември 2013 г.

Износът расте с 1,5% до 182,8 милиарда долара, което е четиримесечен връх и предполага възстановяване на търсенето извън границите на САЩ, както и избледняващи ефекти от силния долар. Американските компании са изнасяли значително повече индустриални продукти в началото на второто тримесечие.

Дефицитът при търговията с петрол се свива до 3,1 милиарда долара, което е най-ниското ниво от февруари 1999 г., и е отговорен за 8,4% от номиналния дефицит. През първите четири месеца на годината петролният дефицит се свива с 56,5% в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още