IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на еврозоната се сви през март

Износът и вносът отчетоха спад за пръв път от края на миналата година

15:31 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на еврозоната се сви през март

Търговският излишък на еврозоната се сви през март на годишна база, след като вносът и износът намаляха за първи път от края на 2013 г.

Обемът на търговията на Европейския съюз (ЕС) е започнал да пада рязко дори преди ескалацията на напрежението между 28-членния икономически блок и Русия, последвала анексирането на Крим през март, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

Търговският излишък на еврозоната с останалия свят намаля до 17,1 млрд. евро през март, спрямо 21,9 млрд. година по-рано, обяви Евростат, която ревизира нагоре оценката си за февруарския излишък на 14,2 млрд. евро от 13,6 млрд.

Данните за търговския баланс последваха тези за икономическия растеж на еврозоната ден по-рано, които отчетоха ръст на БВП от 0,8% през първото тримесечие на годишна база и 0,2% на тримесечна. Не става ясно какво е забавило икономиката на валутния блок, но данните предполагат, че причината е в слабото вътрешно търсене.

Износът и вносът, на страните от ЕС за Русия са намалели с 10% през първите два месеца на 2014 г. на годишна база, предполагайки, че руската икономика е започнала рязкото си забавяне още преди анексирането на Крим, докато необичайно меката зима вероятно се е отразила върху намаляването на руските доставки на газ за Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още