IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на автомобили и авточасти увеличи продажбите на дребно в Канада

Те са нараснали с 3,2% на месечна база през януари, достигайки 58,9 млрд. долара

17:27 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Търсенето на превозни средства и авточасти в Канада спомогна за ръста в продажбите на дребно в страната през първия месец на годината. Това показват данните на канадската статистическа служба, публикувани в петък.

Продажбите на дребно са нараснали с 3,2% на месечна база през януари, достигайки 58,9 млрд. долара. Продажбите на превозни средства и авточасти поведоха повишението с ръст от 5,3%. Продажбите на търговците на нови автомобили също се възстановиха през януари, записвайки ръст от 5,5% спрямо отбелязаното понижение през декември миналата година.

На месечна база продажбите в бензиностанциите са останали без промяна. Като обем обаче те са се свили с 0,2% заради наложените противоепидемични мерки в няколко региона на страната.

Девет от общо единадесет подсектора, представляващи 85,5% от търговията на дребно, са отчели увеличение на продажбите си.

Продажбите на дребно в обемно изражение са се повишили с 2,9%.

На фона на продължаващата пандемия регионалните власти въведоха ограничителни мерки против разпространението на коронавируса в няколко части на страната, които директно повлияха на търговията на дребно.

На база на отговорите в анкета 2,6% от търговците са били със затворен бизнес в даден момент през януари. За сравнение - през същия период миналата година този дял е бил равен на 13,9 на сто.

Заради бързопроменящата се икономическа ситуация от статистическата служба на страната публикуваха и предварителните данни за февруари, които сочат, че продажбите на дребно са се свили с 0,5%. "Данните ще бъдат ревизирани, заради по-ранното публикуване", посочват от статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още