IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ се понижиха до най-ниското ниво от година

За първи път молбите за помощи при безработица спадат под 700 хил. броя от началото на пандемията

17:02 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подадените заявления за обезщетения при безработица в САЩ се понижиха до най-ниското ниво от година, което сигнализира за подобрение на пазара на труда, тъй като все повече американци са ваксинирани срещу коронавирус, а бизнес ограниченията се облекчават в много щати, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са намалели с 97 хил. броя до 684 хиляди през седмицата, приключила на 20 март, показват данните на Министерството на труда. На некоригирана основа молбите са се понижили със 100 412 броя до 656 789 броя през миналата седмица, като най-големи спадове са отчетени в Илинойс и Охайо. Средната оценка в проучване на Bloomberg беше подадените за първи път заявления да бъдат 730 хил.

безработица безработица

Данните за броя на желаещите да получат помощ предполагат, че съкращаването на работни места намалява, тъй като бизнесът се отваря отново, а достъпът до ваксини се разширява, достигайки до все повече американци.

За първи път молбите за помощи при безработица спадат под 700 хил. броя от началото на пандемията. В същото време възстановяването на пазара на труда все още има да извърви дълъг път - седмичните заявления остават над върховите нива от последната рецесия.

Също така броят на нуждаещите се от финансова помощ остава нестабилен, докато страната не се справи с пандемията. „Докато заявленията не се понижат до диапазона от около 300 хил., няма да се вълнувам прекалено“, коментира Дженифър Лий, старши икономист в BMO Capital Markets.

Общият брой на подадени заявления, отразяващ приблизително всички американци, които получават обезщетения за безработица, се свиха с 264 хил. до 3,87 милиона през седмицата, приключила на 13 март.

Докато възстановяването напредва по-бързо от очакваното, някои сектори, засегнати най-силно от вируса, остават слаби, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в речта си пред Конгреса по-рано тази седмица.

„Приветстваме този напредък, но няма да оставим милионите американци, които все още са засегнати, включително работниците с по-ниски заплати в сектора на услугите, афроамериканците, испанците и други малцинствени групи, които са особено засегнати“, каза Пауъл по време на изслушване пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 4,3% на годишна база през четвъртото тримесечие, показват данните на Министерството на търговията. Корпоративните печалби са спаднали с 1,4% през последните три месеца на годината.

Щатите с най-голям спад в броя на подадените за първи път молби са Калифорния, Флорида и Ню Йорк, като междувременно Вирджиния, Масачузетс и Невада отчитат най-голямо увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още