IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската активност в еврозоната достигна 4-годишно дъно

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността се намира на ниво от 50,5 пункта през първия месец от новата година

13:41 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на заводската активност в еврозоната е минимален през януари, като броят на новите поръчки спада с най-бързо темпо от близо шест години насам.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността се намира на ниво от 50,5 пункта през първия месец от новата година, при 51,4 пункта през декември, потвърждавайки предварителните данни. Това е и най-ниското му ниво от ноември 2014 г. насам.

Стойността е съвсем малко над прага от 50 пункта, който разделя спада от растежа.

Оскъдният растеж в известна степен се дължи на това, че редица фабрики трябва да наваксват с поръчки, като в същото време складират готова продукция с най-бързите си темпове от началото на проучването през 1997 г., съобщава Ройтерс.

Забавянето е налице само няколко седмици, след като от Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че прекратяват своята програма за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро.

Протестите във Франция, изпитващия затруднения да запази инерцията си автомобилен сектор, политическата несигурност, както и търговският протекционизъм са само част от причините за забавянето, посочени от мениджърите, посочват авторите на индекса от IHS Markit.

„PMI за януари прибавя към вероятността производственият сектор да е в рецесия и да подейства като бреме за икономиката през първото тримесечие“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

В Германия индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността отбелязва понижение до 49,7 пункта – по-малко от предварителните прогнози за 49,9 пункта, което на свой ред сигнализира за първото свиване на заводската активност от ноември 2014 г. насам. за сравнение през декември индексът бе в размер на 51,5 пункта, съобщава tradingeconomics.com

Понижението при новите поръчки е най-острото от над шест години насам най-вече заради по-ниското търсене на международните пазари.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността за еврозоната. Източник: tradingeconomics.com

В Италия второто четене също бе под предварителните стойности, достигайки до 47,8 пункта при 49,2 пункта през декември. Това е четвърти пореден месец на свиване на заводската активност, което се дължи в голяма степен на слабите нови поръчки и бързото спадане на производството.

Също така в страната заетостта отбелязва първото си понижение от над четири години насам.

Въпреки това настроенията на производителите се подобряват спрямо шестгодишното си дъно през декември заради повишените очаквания за потребителско търсене, възстановяване на търсенето в чужбина и др.

Във Франция индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността обаче се връща към растежа, достигайки ниво от 51,2 пункта през януари от 49,7 пункта през декември. Заетостта и покупателната активност бележат най-голям ръст от четири месеца насам, въпреки че производството и новите поръчки продължават да намаляват.

Във Великобритания промишлената активност спада до тримесечно дъно, достигайки ниво от 52,8 пункта през януари от 54,2 пункта предходния месец. Това е и второто най-слабо представяне на сектора от юли 2016 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още