IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus и Boeing с повече от 200 поръчки след първия ден на авиошоуто в Париж

Европейската компания обяви и сделка с OneWeb за построяването на 600 изкуствени спътника

10:56 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите производители на пътнически самолети Airbus и Boeing приключиха първия ден на световното авиошоу Le Bourget край Париж, което се счита за най-важното годишно изложение за бранша, с повече от 200 поръчки, съобщава BBC.

Най-голямата единична сделка е направена от индонезийската компания Garuda с поръчка за 20 млрд. долара за 60 самолета Boeing и 30 самолета Airbus. Според президента на Garuda Ари Уибоуо поръчката на компанията включва 30 броя Boeing 787 Dreamliners, с което се цели разширяване на вътрешната и международната мрежа, включително с полети до САЩ.

Airbus и Boeing изостават с 12 000 поръчки за години напред, което означава, че доставките на самолетите за Garuda ще започнат през 2020 г.

Airbus получи поръчка и за новия си модел самолети – A330-300 Regional. Обикновено този тип аероплани се използва за дълги разстояния, но конкретният модел е оптимизиран за по-къси маршрути.

Саудитска Арабия направи поръчка за 20 самолета, като част от сделка за общо 50 машини. Сумата за новия модел възлиза на 7,7 млрд. долара.

Според Джон Лийхи, ръководител на търговския отдел на Airbus, китайските авиолинии също са проявили интерес към новите въздухоплавателни машини. Компанията обяви, че до края на първия ден от авиошоуто е получила общо поръчки и ангажименти за 146 самолета с каталожна цена от 24,58 млрд. долара. Авиолиниите обикновено успяват да си издействат големи отстъпки от тези цени при поръчките си. 

По-рано през деня Airbus обяви прогнозата си за следващите 20 години, според която ще бъдат нужни над 32 000 нови летателни машини с над 100 места за следващите две десетилетия в глобален мащаб. Самолетите вероятно ще струват около 5 трлн. долара.

Qatar Airways продължи с бързата си експанзия, обявявайки, че купува 14 нови пътнически и товарни самолета за сумата от 4,8 млрд. долара. Авиокомпанията е голям клиент на Boeing и Airbus и представи пет от собствените си самолети, боядисани в цветовете на Катар, на авиошоуто в Париж.

Едно от най-важните съобщения на Airbus обаче беше обявяването на сделката ѝ със сателитната интернет компания OneWeb, според която Airbus ще построи 900 броя изкуствени спътника с цел разширяване на интернет достъпа. Първоначално ще бъдат построени и изстреляни в космоса 600 сателита, а останалите ще бъдат държани за резервни части. Финансови данни за споразумението не бяха оповестени, но според източници вероятно става дума за мултимилиардна сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още