IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet обмисля инвестиция в Lyft

Ходът идва на фона на битката между Lyft и Uber за дял от пазара на споделено пътуване

10:13 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Alphabet води преговори с Lyft за потенциална инвестиция в услугата за споделено пътуване. Така може да се задълбочи сегашното партньорство между двете фирми, твърди източник, запознат с преговорите, цитиран от Ройтерс.

Подобна подкрепа от една от най-големите компании в Силициевата долина ще насърчи Lyft, докато услуга номер две на пазара на споделено пътуване продължава битката си с Uber Technologies за дял от пазара.

Все още не е ясно колко голяма инвестиция може да направи Apple. Позовавайки се на източници, запознати с въпроса, Bloomberg пише, че се говори за сделка за около 1 млрд. долара.

Alphabet и Lyft отказват да коментират въпроса.

През май звеното за самоуправляващи се коли на Alphabet – Waymo, и Lyft обявиха партньорство, в рамките на което ще работят заедно по разработването на технологията за самоуправляващи се коли. Не са разкрити повече подробности за споразумението.

Наскоро Lyft беше в режим на експанзия, като през август обяви, че е достъпна в 40 американски щата и покрива 94% от населението на страната.

Lyft набра 600 млн. свеж капитал през април, предимно от големи глобални инвестиционни фондове. Рундът оцени компанията на 7,5 млрд. долара, което е скок от 5,5-те млрд. долара, на които беше оценена при предишния кръг на финансиране преди повече от година.

Допълнителните инвестиции могат да разпалят още повече слуховете за първично публично предлагане, което Lyft вероятно планира за 2018 г. според източници, близки до компанията. Преди това компанията е планирала да не набира повече средства преди своето IPO, коментират източниците.

От 2013 г. Alphabet е инвеститор в Uber чрез звеното си за рисков капитал, известно като GV. Връзката между фирмите обаче стана по-сложна, когато Waymo заведе дело срещу Uber тази година за кражба на търговски тайни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още