IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Балкански: Инвестиции в Силициевата долина се намират лесно

Българската стартъп екосистема се развива добре, фондовете за начални и рискови инвестиции са достатъчно, посочи експертът

13:58 | 19.02.19 г.
Богомил Балкански: Инвестиции в Силициевата долина се намират лесно

Бизнес климатът в Силициевата долина все още е благоприятен за предприемачите и е лесно да се наберат инвестиции. Цикълът е в стадий на оформяне на балона, a пазарът все още върви нагоре. Това е мнението на Богомил Балкански, почетен консул на България в Сан Франциско, изказано в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Попадането ми в Силициевата долина беше абсолютно неочакван скок. Пристигнах в Америка преди 28 години и бях част от първата вълна млади българи, заминали там за обучение. През първите четири години следвах математика и икономика. По това време мечтата ми беше да стана инвестиционен банкер на Уолстрийт. Озовах се в Силициевата долина, защото реших да постъпя в бизнес училище в Станфорд. Това се случи в периода 1998-2000 г. Тогава бяха създадени всички значими интернет фирми", разкри Богомил Балкански и разказа, че първата му работа в Силициевата долина в технологична фирма е в стартъп, който се разпада 18 месеца след създаването си.

“След това намерих работа в Siebel Systems. Определено имаше рисков период. 2000-та година определено ще се повтори в даден момент, тъй като технологичната индустрия винаги се движи на приливи и отливи, коментира той. – Фактът, че в последните няколко години всеки ден бележи рекорд на инвестирани суми от фондове за рискови инвестиции в стартъпи, е сигурна индикация, че наближаваме гребена на вълна.”

Според Богомил Балкански инвестициите в стартъпи са необходими, тъй като животът в Силициевата долина поскъпва. “Разходите са увеличават и това принуждава младите компании да търсят по-големи инвестиции”, отбеляза още той. – Google привлича талантите с това, че е безкрайно успешна компания. Разполага и с продукти, които са лидери на пазара. Google е и първата фирма, която въведе вътрешна корпоративна култура, грижи се за своите служители, подобрява условията на труд. Аз се присъединих към Google чрез сливане от стартъп. Напуснах компанията, колкото и да е парадоксално, заради това, че тя е толкова успешна. Трудно беше да направя връзката между моите усилия за успеха на Google и необятния разбор продуктов разбор."

Балкански обясни, че сега инвестира като бизнес ангел основно с лични контакти. "Стадият на компаниите, в които инвестирам, е изключително ранен. Инвеститор съм и в няколко български стартъпа, както и в някои от фондовете за рискови инвестиции в България."

От думите му става ясно, че се радва на развитието на българската стартъп екосистема. “Наблюдава се огромен напредък особено в последните 5-10 години. Силната страна на екосистемата е, че в България има много талантливи инженери, чиято слава е достигнала и до Силициевата долина. Освен това екосистемата е сравнително сговорна. Фондовете за начални и рискови инвестиции са достатъчно. Слабите места са свързани с маркетинга и продажбите".

Какви са бъдещите намерения на Богомил Балкански, както и още подробности от интервюто – вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още