IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията на кои процеси и услуги в България ще промени бизнеса?

Бъдещето на IT сектора е в повтаряемия бизнес и облачните услуги, прогнозира Ивайло Славов, основател и главен изпълнителен директор на DIGITALL

19:50 | 14.01.22 г.
Дигитализацията на кои процеси и услуги в България ще промени бизнеса?

Първата тема от предложенията е за електронните услуги на общините и държавата. „Там има сериозни идеи и активност, посочи той. – Втората тема е здравеопазването. Третата е за електронната трудова книжка, за която ще се наложи промени в законодателството“.

Според IT мениджъра при четвъртата идея, която ако се осъществи ще бъде огромен пробив, е вземането на строително разрешение. Славов се надява, че ако този  процес се дигитализира ще изчезне огромна купчина от документи.

Архивирането и дигитализирането на всички хартиени документи на държавата е петата инициатива в предложенията на IT бизнеса.

"Само тези пет инициативи да се реализират, и тук не говорим за широколентов интернет, за инфраструктура, или дори само някои от тях, ще бъдем съвсем различна държава", категоричен е Ивайло Славов.

По думите му, добрата новина е, че държавният облак и държавните инфраструктурни мрежи са изградени стабилно и върху тях може да се стъпи. "Има възможност да се интегрират системите между отделните ведомства, само трябва да има желание", посочи Славов.

Той напомни, че през последните години и особено след началото на пандемията желанието на всички бизнеси за дигитализация на процесите нарасна неимоверно, след като хората бяха принудени да променят начина си на работа.

Славов подчерта, че IT фирмата му предлага интересни решения. „При ползването на сървиз и услуга, ако по-рано си купувал лиценз за софтуер и хардуерни продукти, днес консумираш това от облака и плащаш за него като услуга. Основните доайени за това са компании като Amazon, Майкрософт, които правят тези услуги, а ние правим решения, които стъпват върху този облак и ги предлагаме като услуги на нашите клиенти“, обясни мениджърът.

Той потвърди, че в последните години много се развива областта на киберсигурността с множество решения, които помагат на компаниите да следят данните и да запазят ценната си информация.

 „Помагаме на компаниите да станат по-ефективни в предлагането на продукти и в търсенето на нови клиенти на базата на облачно базирани решения, обясни основателят и главен изпълнителен директор на DIGITALL, IT компания, образувана от сливането на BULPROS и германската ec4u.

Ивайло Славов се надява, че дигитализацията на процесите и услугите в държавата ще напреднат след като новият министър по дигитализацията е от IT бранша.

Мениджърът информира, че DIGITALL има повече от 1400 служители в 25 офиса, в 11 страни. "Имаме двуцифрен ръст, както в оборота, така и във финансовия резултат. След обединяването на двете компании, таргетът ни за тази година, която тече, е да минем цифрата от 100 млн. евро. Към средата на годината мисля, че ще имаме над 1000 служители само в България", съобщи Славов.

Той очаква след пет години компанията да е глобална с по-голям бизнес в САЩ, Великобритания и на всички важни пазари, след като в момента DIGITALL е много силна на германския пазар.

„Представяме си поне 70-80% повтаряем бизнес. Това означава бизнесът ни да мине към предоставяне на облачни услуги, продукти от облака или наши услуги и решения, които са на абонаментна база, сподели предприемачът. – Към момента той е 50-60%, което означава 20-30% ръст в тези повтаряеми услуги. Това е много сериозно предизвикателство. От гледна точка на стойността на компанията, това е една от най-сладките части на бизнеса. Всички аспекти водят натам, че така ще се консумира IT бизнесът в бъдеще.“

Как ще се отрази на човечеството и на човека развитието на технологиите? Как пандемията промени света? Какво трябва да навакса технологично Европа, за да догони САЩ и Китай, за да не изгуби предимството да бъде най-богатият континент? На какво ниво е дигитализацията на бизнеса в България?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още