IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney се къпе в пари

Развлекателният концерн отчита рекордни финансови резултати, годишната печалба достигна 4,8 млрд. долара

15:28 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Круизният кораб Disney Dream напусна дока на пристанище Папенбург, където бе построен, в края на октомври 2010 г. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Круизният кораб Disney Dream напусна дока на пристанище Папенбург, където бе построен, в края на октомври 2010 г. Снимка: Ройтерс 

Американската развлекателна компания Walt Disney Co. е по-успешна от всякога.  Все повече хора се стичат в тематичните паркове и курорти, резервират круизи на фирмените кораби Disney, превключват телевизорите си на канала на концерна или си купуват сувенири с Мики Маус. Главият изпълнителен директор Робърт Айгър заяви в Бърбанк, Калифорния, където е седалището на компанията, че Disney отчита рекордна финансова година, пише Financial Times.

Преди всичко приходите от семейните телевизионни програми на Disney и спортните канали на ESPN са запълнили касовите апарати на компанията. Също така пълната програма на ABC постига по-високи приходи от реклама. Това е повишило приходите за последното фискално тримесечие със 7% до 10,4 млрд. долара. Печалбата също скочи с цели 30% на годишна база до 1,1 млрд. долара. 

Конкурентите от News Corp. и Time Warner вече отчетоха по-добри рекламни постъпления. Резултатите на Disney обаче значително надхвърлиха очакванията на анализаторите. В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 1%.

Така годишните приходи на Disney вече са в размер на 40,9 млрд. долара, а печалбата достигна 4,8 млрд. долара. А компанията продължава да расте – през март 2012 г. на вода ще бъде пуснат Disney Fantasy – четвъртият луксозен лайнер с 4000 места. Освен това Disney започна строежа на своя първи увеселителен парк в Китай, в близост до Шанхай.

Към филмовото поделение спадат студиата Touchstone, Pixar и Marvel. Те са „виновни“ за хитовете като „Играта на играчките“ или „Търсенето на Немо“. През тази година на екраните се появи и „Колите 2“, който все пак не отчете успеха на предшествениците си.

В бизнеса с дигитални медии обаче концернът продължава да отчита високи загуби – само за последното тримесечие те са в размер на 94 млн. долара. Въпреки това обаче точно този бизнес отчита най-бърз растеж и Айгер е сигурен, че на края инвестициите ще се отплатят. Междувременно концернът разшири това поделение с покупката на няколко фирми, които са специализирани в игри за социални мрежи и мобилни телефони. По този начин Disney ще се опита да възроди и в игрите имената и лицата на познатите си герои, като Мики Маус и Доналд Дък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още